2024. március 28., csütörtök

Nikolić Trebinje díszpolgára

A szerb elnököt senki sem fogadta a kolostorban

A hercegovinai Trebinje városa tiszteletbeli polgári címet adományozott Tomislav Nikolić szerb államfőnek. Slavko Vučurević, Trebinje polgármestere a képviselő-testület ünnepi díszülésén elmondta, erre az oklevélre nem dokumentumként kell tekinteni, ez sokkal inkább a Szerbia, az ország elnöke és a szerb nép iránti szeretet kifejeződése. Mivel Nikolić a szerbiai antikorrupciós folyamat fő hordozója, olyan elnök, akinek pontos elképzelése és álláspontja van a Szerb Köztársaság népével való viszonyról, egy olyan személy, aki érzelmileg kötődik Trebinjéhez, hiszen egy ideig itt élt és dolgozott, ezért a képviselő-testület úgy döntött, Nikolić kiérdemelte ezt a címet, hangzott el a döntés megindoklásaként.

Tomislav Nikolić trebinjei tartózkodása során többek között a Gračanica kolostorba is ellátogatott, azonban annak ellenére, hogy az elnöki kabinet előre bejelentette a szerb államfő programját, a kolostorban egyetlen egyházi elöljáró sem fogadta Nikolićot, holott a szerb pravoszláv egyház előírása szerint az elnököt a püspöknek vagy a kolostor legidősebb személyének kell bevárnia. Mivel a kolostort nyitva találták,Nikolić bement, elmondott egy imát és gyertyát gyújtott.

A Hercegovinai Gračanica Igazgatóság kiadott közleményében annak adott hangot, hogy Grigorijét, a zahumljei-hercegovinai püspökség püspökét senki sem értesítette és kérte fel, hogy fogadja az elnököt a helyi püspökség, viszont Milorad Perišić, a Hercegovinai Gračanica igazgatója az előre beharangozott látogatással összhangban fogadta a vendégeket.