2024. április 19., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Ihaj-tyuhaj, nem lesz többet 1-esem matekból! A Zacsekpeti talált egy krapekot, aki vizsgatételeket árul a matekos antitálentumoknak, mint amilyenek mi vagyunk, és nála bármikor beszerezhetők a kidolgozott példák. Bolond, aki töri magát a megoldással!

Azelőtt szotyolát árult az ipse a suli előtt, de azt mondja, most a matekpéldák jobban mennek.

-Egyszerűen disznóság, ami a kisérettségi vizsgák körül történik! – füstölge a Zacsek. –Az újgazdagok szépen megvásárolták csemetéiknek a feketén árusított vizsgatételeket, és a fejük se fájt. Még szerencse, hogy az utolsó pillanatban fény derült a csalásra, és új példákat készítettek.

-Lehet, hogy egy szegény munkanélküli matektanár dolgozta ki a példákat, így akart segíteni a nehéz fejű diákoknak – találgatá amama. –Hátha most felfedezik, és megdícsérik a jószívűségéért.

–Szó sincs itt jószívűségről, zomzédasszony, hanem közönséges piszkos bizniszről és egy nagy adag hanyagságról. A titkos tételeket hivatalos állami nyomdában nyomtatták, állítólag rendőri felügyelettel, valakik mégis megkaparintották őket, és áruba bocsátották száz-kétszáz euróért, kit hogyan tudtak megvágni. Én biztosan meneszteném az Obradovics szoci oktatási minisztert! Hogy mire neveli a gyerekeket az ilyen iskola, ahol pénzért lehet jó bizonyítványhoz jutni!

-Arra neveli őket, Zacsek, amivel majd a nagybetűs Életben találják magukat szemben – legyinte atata. –Arra, hogy nem érdemes a padot koptatni, mert ha pénzed van, olyan diplomát szerzel magadnak, amilyent csak akarsz. Hogy most ne említsem az ismert magánegyetemeket meg azokat a vezetőket, akik ott szerezték az oklevelüket néhány hónap alatt.

Találkozik a rendőr a haverjával.

-Mi az ott a hónod alatt? - kérdezi.

-Diploma! – válszolja büszkén a hekus.

-Miért kapad?

-Matematika versenyen voltam.

-És nehéz volt a feladat?

-Naná! A 6×5-öt kellett kiszámolni. Sajnos csak egy óra volt rá, így nem tudtam rendesen kidolgozni, de 23-mal így is harmadik lettem.

Amama se az kiköpött matekzseni, a sporthoz meg annyira ért, mint tyúk az ábécéhez!

-Mondd Tegyula, kik ellen játszanak a szerbek szent Vid napján, pénteken, hogy ilyen nagy a felhajtás? Talán a brazilokkal a konföderációs kupában?

-Honnan szeded ezt a marhaságot, Tematild, hogy focimeccs lesz június 28-án? Szerbia nem is játszik abban a kupában.

-A Nikolicstól hallottam. Azt mondta: sorsdöntő meccsre készülnek, és a labda már Brüsszelben pattog. Képzelem, hogy fognak durrogtatni a patrióta drukkerek, ha berúgnak egy gólt! -Matild! Nem focimérkőzés lesz pénteken, hanem diplomáciai kötélhúzás. Most dől el, hogy megadják-e a dátumot a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. A kormány szentül meg van győződve, hogy minden feltételt teljesített, és rászolgált a dátumra. Ezért mondta az elnök, hogy a labda a brüsszeliek udvarában pattog.

-Szeretem, amikor a vezetők ilyen optimisták és érzelmi alapon nyilatkozgatnak – jegyzé meg a Zacsek. –Nikolics szerint az uniósok arról döntenek pénteken, hogy kellünk-e nekik vagy nem kellünk. Mintha Szerbia egy körülrajongott nagylány lenne, akiért sorban állnak a kérők, a csatlakozás pedig szimpátia kérdése lenne. De azt meg se említi, hogy egy csomó feltétellel még adósai Brüsszelnek. Például azzal, hogy mennyi pénzt pumpálnak a koszovói párhuzamos szerb intézményekbe, pedig ezt is megígérték a brüsszeli megállapodásban.

-Jaj, Zacsek, hogy maga milyen kukacos! – inté őt atata. –Azt akarja, hogy nagydobra verjék, hogy mennyi temérdek pénzt herdáltak el az adófizetők pénzéből a koszovói illuziókra? Most meg szép csendesen kénytelenek átengedni ezeket az intézményeket a lenézett pristinaiaknak?

-Milyen jó a horvátoknak, hogy nincs Koszovójuk! – sóhajta amama.

-Miért jó az nekik, Tematild?

-Na hallod, Tegyula, a jövő hónapban már benne lesznek az unióban, pedig semmivel se kapósabbak, mint a szerb menyasszony. Ráadásul párhuzamos intézményekbe se kell pénzt pumpálniuk, ezért is olcsóbb náluk az étolaj, a felvágott meg a csokoládé.

A Zacsek sógorának is van egy kapós lánya.

-Jé, mekkorát nőt a kislányuk, amióta nem láttam! – csodálkozik az egyik ismerősük. –Biztosan már eladósorba került.

-Még nem – feleli az üzleti érzékkel megáldott apuka -, de már lizingelhető.

PISTIKE, uniós drukker és antitálentum