2024. április 19., péntek

Ízeset Magyarországról

Borka a szokásos hétvégi bevásárlás közben szembeötlő reklámpannóra lett figyelmes: Ízeset Magyarországról. Mi lehet az? Látván, hogy pulykahús, gyorsan vett belőle, hiszen a családban mindenki a száraz húst kedveli, pulykát viszont ritkán kínálnak. Ebédet főzött belőle még aznap, méghozzá olyan sikereset, hogy férje, lánya is azt mondták, ezt bizony bátran megismételheti. Amikor Borka újra üzletbe került, nem felejtett el ismét pulykahús után nyúlni, ám ekkor már a pannót is elolvasta, és rádöbbent, hogy akár nyerhet is a vásárlással. Soha nem nyert semmit, így meg is feledkezett az eshetőségről, amikor váratlanul felhívta egy kedves hangú hölgy a magyarkanizsai Tisacoopból, hogy egy magyarországi utazást nyert azzal a bizonyos vásárlással.

– Nem akartam elhinni, még hogy én! – mesélte a gyulai Várfürdőben lubickolva, de ennél a pontnál története megegyezett a többi kilenc nyertesével, hisz közülük egy sem bízott igazából abban, hogy tényleg rámosolyog a szerencse.

Tízen részesültek az Idea áruházlánc és a Tisacoop májusi nyereményjátékának díjaiból, akik wellness-hétvégét nyertek két fő részére. Jagodinai, kragujevaci, belgrádi, újvidéki, zombori, doroszlói nyertesek keltek hát közösen útra az elmúlt hétvégén, nem sejtve, hogy mekkora szervezési munka előzte meg elutazásukat. A felejthetetlen hétvége megszervezéséhez ugyanis társult az újvidéki Kompas utazási iroda, mely Vladimir Macedonićvezetésével évek óta talán a legvonzóbb magyarországi utazási kínálatokkal rendelkezik Vajdaságban, és több magyarországi támogató, közöttük a Magyar Turizmus Zrt. dél-alföldi regionális szervezete, a kiskunhalasi Sóstó csárda és Csipke Múzeum, a gyulai Hunguest Hotel Erkel, a Várfürdő, a Százéves Cukrászda...

Az ötlet azonban a magyarkanizsai Tisacoopból származik, Körmöci Károly igazgatóhelyettes álmodta meg, hogy a magyar élelmiszeripari termékek a szerbiai kereskedelmi hálózaton át még népszerűbbé válhatnak, amennyiben turisztikai tartalmakkal párosítják. A magyar élelem, gasztronómia, vendéglátóipar, idegenforgalom hírnevének csak nem árthat, ellenkezőleg: jót tehet, ha a szerbiai közönség (annak is különösen a Magyarországtól távolabb eső része, tehát Belgrád és a délebbre eső országrészek) behatóbban megismeri. Ha megveszi a pulykacombot az áruházban, akkor tudja azt is, honnan származik, hogyan készítik és tálalják eredeti helyén, kik is élnek a „szomszédban”, milyen kultúrával, látványosságokkal rendelkeznek, miért érdemes meglátogatni őket. Ehhez az ötlethez keresett partnereket a Tisacoop, és mint Körmöci mondja, a kezdeményezés meglepően jó visszhangra talált, talán azért is, mert a Magyar Turizmus Zrt. nyitott minden olyan kezdeményezés előtt, mellyel növelheti a régió látogatottságát és népszerűségét.

A Tisacoop a 23 éves fennállása alatt a szerbiai kereskedelmi piac jelentős és ismert szereplőjévé vált, elsősorban az Ízeset Magyarországról projektumával, minek révén a legismertebb magyar minőségi termékekkel, borokkal, szárnyas hússal és tejtermékekkel látja el az itteni piacot, s amelyben a magyarországi AMC, azaz az Agrármarketing Centrum Magyarország a partnere.

A Tisacoop immár jelentős számú magyar termékkel van jelen Szerbiában, rendkívül közkedveltek a szegedi Pick Rt. által gyártott téliszalámik, a szarvasi Gallicoop Rt., a Merian Orosháza Rt. és az abdai Kaiser-Food Kft. kiváló minőségű sertés- és pulykafelvágottjai, virslijei, natúr és füstölt májasai. A panírozott, töltött, készre sütött, pulyka- és csirkehúsból készült, gyorsfagyasztott Hungerit és a Valdor márkatermékek a szentesi Hungerit Rt.-től nem kevésbé kapósak, nem kevésbé a zalaegerszegi Pannontej Zrt. Karaván, Pannónia, Medve és Derby sajtkülönlegességei. Állandó vásárlóik közé tartoznak a legjelentősebb szerbiai kereskedőházak és bevásárlóközpontok, pl. a Rodić Mega Marketek, a Mercator hipermarketek, a Metro Cash&Carry áruházak, a CBA SCG kereskedelmi láncolat legnagyobb egységei stb. A sikeres magyarkanizsai vállalkozás egyik nagy büszkesége a belgrádi Hungaricum Központ, azaz a kiváló magyar termékek boltja, melynek naponta 80-100 látogatója van. A vásárlók egy része előbb-utóbb Magyarország iránt is érdeklődni kezd, s erre a kíváncsiságra építeni lehet – véli Körmöci Károly, az utólag már bátran sikeresnek is mondható hétvégi wellness-üdülés megálmodója és egyik szervezője.

– Számunkra a legfontosabb, hogy a nyereményutazás résztvevői jó hírünket vigyék saját környezetükbe, és térjenek be, térjenek vissza hozzánk – mondta.

Természetesen nemcsak a Tisacoopra gondolt, hanem a többi támogatóra, közöttük a gyulai négycsillagos Hunguest Hotel Erkelre, mely idegen hangzású nevében is megtartotta a város szülöttének, a Himnusz megzenésítőjének, Erkel Ferencnek a nevét. A szálloda kellemes pihenést garantál a vendégeknek, ami nemcsak a történelmi hangulatú fürdőváros adottságaiból adódik, hanem a 2011-ben felújított korszerű épület minden igényt kielégítő kínálatából is. Kun Bernadett értékesítési menedzser szerint az ősfákkal övezett csónakázótó és a több mint ötszáz éves gótikus téglavár szomszédságában zavartalanul pihenhet a vendég, mert az Erkelből közvetlen átjárással közelíthető meg a négycsillagos, messze földön híres Várfürdő, és rendelkezésre áll a két évvel ezelőtt átadott wellness-részleg is különféle szaunákkal, pezsgőfürdővel, sókamrával, masszázzsal. Minden szoba légkondicionált, LCD-tévékészülékkel, mini bárral, internet hozzáféréssel, szobai széffel van ellátva... Csaknem háromszáz szoba áll a vendégek rendelkezésére, állítja a menedzser, hozzáfűzve, hogy a vendégek zöme, mintegy 90 százaléka mégis belföldi, a fennmaradó 10 százaléka főleg Romániából és Szerbiából érkezik.

– Gyula sokat vesztett régi fényéből, ám ebben az is közrejátszott, hogy a régióban számos fürdő épült meg, a gazdasági válság pedig elsők között a turizmusra hatott ki. Jó eredménynek könyvelhetjük el, hogy marketing tevékenységünk fokozásával az elmúlt másfél évben sikerült megduplázni a szerbiai vendégek számát – mondta, leszögezve, hogy a luxuskínálathoz viszonyítva meglehetősen barátságos árakkal várják a vendégeket, ami személyenként és éjszakánként 10 -12 ezer forint körül mozog. Véleményéhez társul a bácskossuthfalvi származású Opacsity László, a Várfürdő üzemeltetési igazgatója.

– „Legdrágább az üres szoba” – ez a szállóigém, vagyis minden módot meg kell ragadni arra, minden kedvezményt meg kell adni, hogy idejöjjön a vendég, s ha már itt van, kicsivel tovább maradjon, mint tervezte, majd másokat is hozzon magával – mondta szerb nyelvtudását is frissítgetve a Szerbiából érkező csoportnak köszönhetően.

A szerbiai vendégek közel 80%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a tavalyi év első 10 hónapjában a régió szálláshelyein – mondta a szerbiai csoportot üdvözlő Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság vezetője. Mint mondta, a korábbi húzótermékek, mint az egészségturizmus, a kulturális turizmus (rendezvények, fesztiválok), és a gasztronómia (pálinka, biotermékek) mellett idén nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az ökoturizmusra. Ebben a Tisza főszerepet kap. Katona Ilona az online aktivitást is fontosnak tartja. Mint mondta, a szomszédos országokban, tehát Szerbiában is, közös kiállítások és roadshow-k, áruházi és online-kampányok kombinációjával jelennek meg a dél-alföldi desztinációk.

Mindebből tanulni kellene, mert amit ez a „kiváltságos” csoport látott, és talán az eddig leírtak is azt sugallják, hogy szorosabb együttműködéssel, jó ötletekkel, kitartó marketinggel pénzínséges időkben is lehet fejlődni.