2024. április 25., csütörtök

Alászigetelték a zentai Páduai Szent Antal-templomot

A padlózatot is ki kellene cserélni

A zentai Páduai Szent Antal-templomban utoljára 1988-ban történtek nagyobb munkálatok. Akkor átfestették a belső falait, a padokat, az oltárt és az orgonát, és ugyanekkor villamosították a harangokat is. Azóta nagyobb felújításra nem volt példa, egyedül 2010-ben, a templom 100 éves évfordulójára újíttatták fel az orgonát.

– Az alászigetelést már nem lehetett tovább halogatni – kezdte Ft. Vreckó Ferenc, a Szent Antal-templom plébánosa –, már annyira vizesedtek a falak, hogy muszáj volt vele valamit kezdeni. Az alászigetelés a renoválásnak csak az első lépése, további munkák várnak ránk, de azokhoz pénzt kell teremtenünk. A szigetelést a községtől pályázat útján elnyert 513 000 dinárból és abból a további közel 250 000 dinárból fizettük, amelyet a hívek adományaiból és egyéb forrásokból teremtettünk elő. A munkálatok május végén kezdődtek, és egy hete fejeződtek be. Az alászigetelésen kívül egy rácsos ajtót is felszereltünk a templom előcsarnokához. Erre azért volt szükség, hogy a hívek bejöhessenek és imádkozhassanak az előcsarnokba, de mégse legyen tárva-nyitva az egész templom, mert már lopásra is volt példa. A hívek adományaiból a sekrestye ajtaját és ablakait is kicseréltük, valamint a plébánián garázst építettünk – mondta.

A plébános arról is beszámolt, hogy tavaly a hittantermet renoválták, és a plébániára bevezették a központi fűtést.

– A hittantermen ajtót, ablakot cseréltünk, és a helyiséget harmonikaajtóval két részre osztottuk, egy kisebb kápolna részre és egy nagyobb tanterem részre. Ha a termeket egybenyitjuk, akkor 30–40 személy is elfér benne, így télen nagy hidegek idején a hétköznapi miséket ott tartjuk.

Ami a terveket illeti, az atya elmondta, hogy a templom padlózatát is cserélni kellene:

– Néhol beton van, néhol lapok, néhol valami egészen más betonszerű anyag. Az egész hepehupás, és egy helyen egy nagy lyuk is tátong. Az egészet fel kellene verni, szigetelni kellene, majd betonozni és lapozni. Ez körülbelül háromszor annyiba kerülne, mint az alászigetelés. Ennek finanszírozására is pályázni fogunk, ahol csak lehet: a tartománynál, a községnél, külföldi alapoknál. Korábban szőnyeg is volt a templomban, de mivel már zavaróan dohos volt, felszedtük, így legalább mindenki láthatja, milyen rossz állapotban van a padló. Az alászigetelés miatt egyébként belül körbe kb. egy méter magasságig leverték a maltert, vagyis kilátszik a tégla, így jövőre azt is be kell pucoltatnunk. Előbb nem is lehet, mert a falaknak ki kell száradniuk. Aztán még egy belső festés is kellene, de arra egyelőre gondolni sem merünk, fontosabb a padlózat cseréje. Augusztusban lesz három éve, hogy a Szent Antal-templom plébánosa vagyok, azóta igyekszem megtenni, amit tudok, de még nagyon sok munka vár rám. A hívek nagyon szeretnék, ha a templomban is lenne fűtés, de szerintem az egyelőre kivitelezhetetlen, vannak annál sokkal égetőbb problémák, azokat kell először megoldanunk.

A plébános szerint a Szent Antal-templomhoz 4000 hívő tartozik, ebből a vasárnapi miséken körülbelül 200-an vesznek részt, a nyolc osztályban ötven hittanosuk van.