2024. április 19., péntek

Szeptembertől ismét működik az adai buszállomás

A moholi Molprevoz utasszállító vállalat másfél éve vásárolta meg egy kereskedelmi banktól a létesítményt – A buszállomás átépítése féléve zajlik Adán

Az elmúlt évtizedben rendszertelenül vagy egyáltalán nem működött az adai buszállomás, amelyet véglegesen bezártak az utasok előtt, miután néhány esztendeje csődbe ment a tulajdonos, az újvidéki Vojvodina utasszállító vállalat. Az utasok ezután már végképp kiszorultak a fedett peronra, vagyis gyakorlatilag a szabad ég alá. A buszjáratokról pedig legfeljebb az állomásra kiragasztott, sokszor pontatlan menetrendből tájékozódhattak, illetve telefonon a szomszédos községek buszállomásainak ügyfélszolgálatánál. Szeptembertől azonban ismét megnyílik, és teljes körű szolgáltatást nyújt az utasok számára Adán a buszállomás, miután a létesítményt megvásárolta és átépítette a moholi Molprevoz utasszállító vállalat és utazási iroda.

A buszállomáson jelenleg is folynak a munkálatok  (Fotó: Csincsik Zsolt)

A buszállomáson jelenleg is folynak a munkálatok (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Az adai buszállomást másfél éve vásároltuk meg attól a kereskedelmi banktól, amelyhez jelzálogként kerül az újvidéki Vojvodina utasszállító vállalattól. Az épület felújítását hat hónapja kezdtük el, mivel egy évig tartott a szükséges dokumentumok beszerzése – közölte Ozsvár Róbert igazgató, a moholi vállalat tulajdonosa. – A létesítményt megközelítőleg 20 millió dinárért vásároltuk meg, a felújítása pedig 10 millió dinárba kerül. A felújítás során kibővítettük az épületet, amelyet az új törvényes rendelkezéseknek megfelelően alakítunk át. A törvény előírásai szerint a buszállomásnak rendelkeznie kell négy fedett peronnal, amelyek magasságának 4,5 méternek kell lennie. A váróterem 80 négyzetméteres lesz. Az épületben kialakítottunk toalettet, archívumot, csomagmegőrzőt és irodahelyiséget. Külön helyiségbe kerül a pótlólagos áramszolgáltatást biztosító generátor, valamint hűtő- és fűtőrendszert is be kell szerelni. Azt tervezzük, hogy szeptember elsejére használhatóvá válik a létesítmény. A terv szerint a buszállomás reggel 5.15 órakor nyitna, és este 8 vagy 9 órakor zárna. Az állomáson az utasok válthatnak majd jegyet, valamint megkaphatnak az utazással kapcsolatos mindenféle információt. Továbbá használhatják a toalett és a várótermet, ahol nyáron hűtés, télen fűtés szolgálja a kényelmüket. Az adai buszállomáson semmilyen különleges szolgáltatás nem lesz, így vendéglátó-ipari tevékenység sem, amely korábban volt. A vállalat moholi irodáját is szeretnénk átköltöztetni Adára. A buszállomás jelentős üzleti jelleggel bír, hiszen a kiadások mellett jövedelmet is biztosít. A vásárláskor viszont nem azt vizsgáltuk, hogy mennyire rentábilis a működtetése, hanem a vállalati iroda átköltöztetésével saját munkakörülményeinken szeretünk volna javítani. Ugyanakkor azt is figyelembe vettem, hogy a létesítmény működtetésével pénzt is lehet keresni A buszállomások működtetését és használatát törvény szabályozza. Eszerint a buszoknak be kell állni a létesítménybe, hogy felvegyék az utasokat, a használatért viszont bizonyos illetéket fizetnek.

Ozsvár Róbert (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ozsvár Róbert (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Molprevoznak így ebből is jövedelme fog származni. A lakosságnak is nagy szüksége van a buszállomásra, amelyen számításaim szerint naponta ezer ember fordul meg – mondta a cégtulajdonos. Hozzátette: a buszállomás szeptembertől már biztosan üzemelni fog. Ahhoz azonban, hogy a többi utasszállító vállalattal megfizettessék a létesítmény használatát, az illetékes köztársasági szervektől be kell szerezni a megfelelő engedélyeket, amely hónapokig eltarthat.

A Molprevoz a megalakítása, vagyis 1989 óta foglalkozik belföldi és külföldi utasszállítással, majd 2003-tól turizmussal is. Jelenleg utazási utazási irodával rendelkezik Szabadkán és Újvidéken is. Ozsvár Róbert elmondta, hogy Ada, Zenta és Csóka községben működtetnek rendszeres diákbusz-vonalakat is. A buszállomást is azért szeretnénk mielőbb üzembe helyezni, mert a diákok már augusztus végén megkezdik kiváltani a havi bérleteket, amelyet a következő tanévre már Adán szeretnének kiállítani.