2024. április 24., szerda

Kairó felmérte Mubarak vagyonát

A bukott egyiptomi elnök és családja több mint egymilliárd dollárt gyűjtött össze

Amikor 2011 februárjában megbuktatta a népharag, újkori fáraónak kezdték csúfolni Hoszni Mubarak (volt) egyiptomi elnököt. Szinte még ki sem tette a lábát az elnöki palotából, ahonnan három évtizedig kormányozta vaskézzel az országát, máris állítólagos mesés – dollármilliárdokat érő – vagyonáról kezdtek el pletykálni.
Idővel kiderült, hogy politikai hatalma sem volt akkora, mint a fáraóké, vagyona pedig egyenesen eltörpül az ókori Egyiptomot irányító egykori uralkodók kincsei mellett. A ma 85 éves Mubaraknak és családjának a vagyonáról épp a héten tették közzé Kairóban a hatóságok az első hivatalos becslést. Az ügyészség úgy számolja, hogy a volt elnök, felesége és két fia összesen 1,2 milliárd amerikai dollár értékű vagyonnal rendelkezik.
A becslés elkészítése kicsit elhúzódott, hiszen az egyiptomi főügyész már 2011 februárjában, az elnök bukása után nem sokkal elrendelte a Mubarak család bankszámláinak befagyasztását és teljes vagyonuk zárolását. Mubarakék a pénzük nagy részét Svájcban őrizték. Az alpesi ország igazságügyi minisztériuma már korábban megerősítette, hogy a Mubarak család svájci bankszámláin mintegy hétszázmillió dollárt fagyasztottak be, mert „a pénzmosás mellett felmerült a bűnszövetkezet gyanúja is”. (Az Észak-Afrikán és a Közel-Keleten végigsöpört diktátorellenes forrongások részeként Svájc zárolta Ben Ali megbuktatott tunéziai elnök, a néhai Moammer Kadhafi líbiai vezető és Bassár el-Aszad szíriai államfő – helyi bankokban vezetett – számláit is.).
A Mubarak család vagyonának többi része brit bankokban pihen, illetve londoni, New York-i és Los Angeles-i ingatlanokba van befektetve. Az egyiptomi nyilvánosság eddig csak egy ingatlanról tudott: egy londoni rezidenciáról, amely a brit főváros egyik legelőkelőbb negyedében, Knightsbridge-ben található, és az egyik Mubarak fiú használta, amikor ott élt és dolgozott.
A Svájcban fellelhető Mubarak-vagyon további sorsáról már gőzerővel folynak az egyeztetések az egyiptomi hatósággal. Egészen más a helyzet az Európai Unió tagországaival. Az unió már 2012 végén jelezte Egyiptomnak és Tunéziának is, hogy visszaadja az arab tavasz idején megbuktatott vezetőik (lefoglalt) vagyonát. Az EU-ban miniszteri szinten elfogadott döntés lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy a két országnak visszajuttassák Mubarak és további tizennyolc híve, valamint Ben Ali és családja vagyonát. Az EU illetékesei azonban nem hajlandóak elárulni, mekkora összegről, illetve értékről van szó.
Mubarakot tavaly júniusban életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtották (a 2011-es egyiptomi, rendszerellenes tüntetések több száz halálos áldozatáért), de a fellebbviteli bíróság idén januárban érvénytelenítette a korábbi ítéletet, és elrendelte a per újratárgyalását. Az ítélet érvénytelenítése ellenére Mubarak nem hagyhatja el a börtönt, mert korrupciós vádak miatt is bíróság elé akarják idézni.
Az idős politikus két fia, Ala és Gamal szintén börtönben van, a vád ellenük is korrupció. Mubarakot, két fiát és az előző egyiptomi rezsim több vezetőjét Kairó közelében tartják fogva.