2021. április 23., péntek

Megrettentek az Urak!?

Világrengető tiltakozástól tart a Tőke

November 15-én, kedden hajnalban, két nappal az Occupy Wall Street kéthónapos évfordulóján, Michael Bloomberg New York-i polgármester rohamrendőrséggel vetett véget a Zuccotti parkban folyó tüntetésnek. Természetesen azzal az ócska kifogással, hogy "nem vállalhatja a felelősséget, ha valaki megsérül, netán életét veszti" az ott táborozók közül. Amire persze egyáltalán nem kérték a tiltakozók.

Az éjfél után 1 órakor hatalmas erőkkel kivonuló rohamsisakosokat maga a városi rendőrfőkapitány irányította -- ebből is látszik, mennyire fontos volt a rajtaütésszerű akció. Az ellenállásra így csak kapkodva került sor, a legelszántabbak a park fáihoz és egymáshoz kötözték magukat a -- New York-i biciklilopások ellen használt -- karvastagságú láncokkal. A tíz évvel ezelőtti, szeptember 11-ikei áldozatos mentőakcióik miatt még lelkesen ünnepelt New York-i rendőröknek most nem a külföldi ősellenség, hanem saját népük ellen kellett bevetniük "hősiességüket".

A városi tanács egyik képviselője is a letartóztatottak között van. Lehet, hogy az ő irodájából indult ki az a kereset, amelynek nyomán egy bíró azonnal cselekedett és megtiltotta a városi hatóságnak, hogy a továbbiakig békés tüntetők ellen lépjen fel vagy ne engedje őket vissza a -- privatizáció előtt még a Szabadság névre hallgató -- parkba.

Akárhogy is folytatódik majd a történet, egy világos: a Nagytőke, a Dúsgazdagok, az Ingyenélők, az 1 százalék mégiscsak megrettent a népharagtól! Azok, akiknek semmi veszíteni valójuk nincs -- mert se munkahelyük, se biztosításuk, se nyugdíjuk, se jóhírük (amit a letartóztatással járó priusz tönkretehetne) --, azok békés gyülekezésükkel is bosszantják a Mindenek Urait. Puszta létükkel is. Őket csak (ki)szolgálói pozícióban tűrik meg a Kiváltságosok: a véleményüket már nem akarják hallani.

De mégis, hogyan ijedhetett meg a milliárdos városelnök -- és az ő politikai karrierjét is pórázon tartó pénzügyi oligarchia -- kétszáz szerencsétlen tüntetőtől!?

Hát csak úgy, hogy a szinte jelentéktelenül induló Foglaljuk el... mozgalom világméretűvé nőtte ki magát. Amerika több mint ezer városában és több mint száz országban talált követőkre, ahol az emberek rádöbbentek, hogy nemcsak a gonosz diktátorok ellen lehet és kell a tömegek szavával fellépni, hanem azok ellen is, akik a demokrácia álarcába és védőköpönyegéve öltözve mégiscsak kizsákmányolják a százmilliókat.

Mindaddig, amíg ez a kizsákmányolás nem volt elég egyértelműen látható, addig hallgatott a kisember. De amikor szorul a kapca, és a hűség meg alázat eddigi jutalmait (minimális nyugdíj, 12 órás munkaidő, drága biztosítás) sem képes vagy hajlandó többé folyósítani az, akinek milliárdjai vannak, akkor csak rádöbbennek a tömegek, hogy mire megy ki a játék.

És nemcsak a tömegek: egyre több szakértő is felemeli a szavát, hogy ez a mostani helyzet nemcsak a kapitalizmus "egyik megszokott" ciklikus krízise -- hanem magának A rendszernek A válsága. Hogy esetleg a rendszer elérte végső határait, és innen már csak a szikla maradt és a szakadék.

Ez az, amit Bloomberg és bandája nem akar látni-hallani: Hogy a "történelem legjobb rendszere" egyáltalán nem jó, hogy nem az emberekért van, hanem a tulajdonosokért. Ezért van az, hogy a tulajdonjog fontosabb az emberi jognál. És aki nem tulajdonos, az vessen magára -- ahogy a jelöltbohócként előretolt feketebőrű pizzakirály mondogatja.

Nem tudhatjuk, hová vezet mindez. De többé aligha lehet elhallgatni, hogy a Császár (a Pénz, a Tőke, a Kapitalizmus) meztelen. Hogy voltak már tudósok, akik ezt rég megmondták!? Hát igen: az igazi prófétákat mindig gyorsan megölik, démonizálják, megpróbálják befeketíteni vagy elfelejteni.

Kíváncsi vagyok, mit szól a ma hajnali tömeg-eltakarításhoz Barack Obama. Vajon ő melyik oldalán áll a Történelemnek!?