2022. december 5., hétfő

„Megesszük” a pénzünk felét

Szerkesztőségi összefoglaló

szen Szén, amely sok ember számára megfizethetetlen, sokan fagyoskodnak


Egy átlagos szerbiai család bevételének mintegy ötvenhat százalékát egzisztenciális szükségleteire, vagyis a lakhatására és a konyhára költi. Csak az élelmiszer önmagában negyven százalékot tesz ki. A lista legalján a tanulás és az egészség szerepel, ugyanis ebbe fektetünk legkevesebb pénzt. A decemberi 10,3 százalékos infláció még legalább hat hónapig nem fog csökkenni, így az emberek már csak annyit tehetnek, hogy lemondanak a vásárlásról és csak a legszükségesebbeket veszik meg. Szerbiában a hivatalos adatok szerint 730 ezer munkanélküli van, de a munkaviszonyban állók és a nyugdíjasok sem engedhetik meg maguknak, hogy az élelmiszeren kívül bármi másra költsenek, miközben Belgrádban, ahol jelentősen magasabb az életszínvonal, mint az országnak egyes más területein, a népkonyhán étkezők száma az elmúlt két és fél évben a duplájára nőtt.

A felmérések azt mutatják, hogy míg az élelemre a havi bevételeink 40 százalékát költjük, addig mindössze 0,7 százalékot tesz ki az az összeg, amit oktatásra, képzésre szánunk és 4,5 százalékát költjük az egészségünkre. Sokan éppen ezért az alkoholban és a dohányban keresnek kiutat, melyre ugyancsak 4,4 százalékát költjük pénzünknek.

Saša Đogović, a Piackutatási Intézet közgazdásza arra mutatott rá, hogy amíg nálunk 40 százalékról beszélünk, addig Bulgáriában egy kicsivel jobb a helyzet, ahol ez a szám 34,7 százalék, vagyis Szerbia kifejezetten rossz helyzetben van.

Még Belgrádban is, amely pedig Szerbia legfejlettebb városa, kilencvenezren részesülnek szociális segélyben, a legveszélyeztetettebbek, összesen tízezren pedig a népkonyhán étkeznek, ez a szám pedig magasabb, mint tavaly volt.