2024. március 29., péntek

Nem helyezték hatályon kívül a földrendeletet

A Díszpolgár cím odaítéléséről sem született döntés a szabadkai képviselő-testület ülésén

Ki érdemli meg, illetve mely kritériumok alapján kaphatja meg valaki a Díszpolgár címet? – tették fel több alkalommal is a képviselők ezt a kérdést a képviselő-testület tegnapi ülésén. Az elhangzó vitát a díszpolgári cím odaítélése körüli kétségek határozták meg.

A képviselő-testület tegnapi ülése azzal kezdődött, hogy Kern Sólya Mária, a vkt elnök asszonya, miután, az ülés mintegy fél órás késése miatt, rendre utasított a képviselőket, alighogy azok nekiláttak volna a munkának, Stevan Bakić, a Szerbiáért lista képviselői csoportjának vezetője a hatalmon levő pártok egyeztetésére hivatkozva szünetet kért. Húsz perc után kezdődött el érdemben az ülés. Ekkor a Szerb Haladó Párt által benyújtott javaslat ismertetését megközelítőleg fél órás vita követte. Szerintük Naco Zelić nyugalmazott jogász nem érdemelte ki tevékenységével a díszpolgári címet, mert munkássága során kiadott munkái nacionalista beállítottságát emelik ki, így a párt kérte a Díszpolgár cím odaítélésének levételét az ülés napirendjéről.

A vita során számos kérdés felmerült. Egyrészt a képviselők felszólalásukban rámutattak, nem ismeretes a számukra, hogy a díjak, elismerések odaítélését végző bizottság milyen kritériumok alapján választja ki a benyújtott javaslatok közül a legmegfelelőbb jelölteket, majd pedig a képviselők közül többen is kiemelték, bár mindenkinek joga van annak vallani magát, ahogyan érez, a bunyevác nemzeti közösség nem azonos a horvát nemzeti közösséggel, mint ahogy a Díszpolgár címre jelölt Naco Zelić azt munkáiban sugallja.

Mirko Bajić, az Észak-bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője, majd pedig Duško Stipanović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője is szünetet kért, hogy koalíción belül megvitassák a Díszpolgár cím körüli vitákat, erre azonban nem került sor. Végül azonban az SZHP javaslatát sem fogadta el a képviselő-testület, ugyanis a szavazásnál abszolút többségre lett volna szükség. Később, amikor a Díszpolgár cím odaítéléséről folyt a vita, Srđan Evetović, a Bunyevác Párt képviselője a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői felé intézve szavait, felrótta nekik, hogy tartózkodtak a szavazásnál, és ezzel bebizonyították, hogy ígéretük ellenére csak a magyar kisebbség érdekeit képviselik. Maglai Jenő, a VMSZ képviselője ugyanakkor elmondta, a felszólalások és a vita folyamatából is kiderül, hogy a Díszpolgár címre tett javaslat nincs kellőképpen előkészítve. Megkérte a képviselőket, hogy ne hozzák a VMSZ képviselőit olyan helyzetbe, hogy ők döntsék el ki a jó és ki a rossz. Mint mondta, ők tiszteletben tartják a többi nemzeti kisebbséget is, ezért azok is tartsák tiszteletben a VMSZ képviselőinek tartózkodását ebben a témakörben. A felszólalás során kiderült, hogy a képviselők többsége támogatja, hogy a díszpolgári címet Radomir Konstantinovićnak poszthumusz odaítéljék, egyedül Naco Zelić munkássága körül akadtak kételyek. A szavazásnál ugyanakkor egy szavazat kellett volna az abszolút többséghez, de ennek hiányában nem fogadták el a díszpolgári cím adományozásáról szóló rendelet meghozatalát.

A 2012-es költségvetés zárszámadása körül is kételyek merültek fel. Az SZHP képviselői gyanakvásuknak adtak hangot, hogy miután ismerik az Állami Számvevőszék 2011-es költségvetésre vonatkozó elemzését, amelyben számos hiányosságra és törvénytelenségre mutattak rá, a 2012-es költségvetés könyvelésében, amikor választások voltak, a független könyvvizsgáló nem talált kivetnivalót. Ilija Maravić, az SZHP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a független könyvvizsgáló 160 munkaóra alatt végezte el a zárszámadás revízióját, ami véleménye szerint korántsem elegendő idő. Hozzátette, nem fognak belenyugodni ebbe a jelentésbe, ugyanis véleménye szerint felmerül a gyanú, hogy nem végezték el elég alaposan a zárszámadás elemzését, illetve, mint Radmilo Todosijević, az SZHP képviselője is kiemelte, véleménye szerint a zárszámadásban számos rejtett tétel fedezhető fel. Miután Maglai Jenő elmondta, hogy bár véleményük szerint is számos kérdést vet fel a zárszámadás, amire valószínűleg nem kapnak majd pontos magyarázatot, a VMSZ támogatja a zárszámadás elfogadását, László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője feltette a VMSZ-nek a kérdést, hogy miért szavaznak a zárszámadás mellett, ha tudják, hogy a hatalmon levő pártok 2012-ben a választások támogatását a közvállalatokon keresztül valósították meg.

A képviselő-testület egyik legfontosabb napirendi pontja az egyházak és vallási közösségek számára használatra adott állami földterületekről szóló rendelkezés hatályon kívül helyezése lett volna, ám a Szerbiáért lista kérte ennek a napirendi pontnak a levételét. Indoklásuk szerint számos mulasztás kapcsolódik ehhez a rendelkezéshez, ugyanakkor a minisztérium és az önkormányzat között sem a megfelelő szinten folyik a kommunikáció. A képviselők 34 támogató, 13 ellenszavazattal és 6 tartózkodással levették napirendről a javaslatot. A képviselő-testületi ülés kezdetén azoknak az (evangélikus, katolikus és pravoszláv) egyházaknak a képviselői is jelen voltak, akiket érint a szóban forgó rendelet.

A képviselő-testület Dragan Trklját nevezte ki a Városrendezési Intézet megbízott igazgatójává, Nešo Radulovićot a Palics-Ludas Közvállalat megbízott igazgatójává, Fazekas Tibort pedig a Subotica Trans Utasszállító Közvállalat megbízott igazgatójává. Megbízotti feladatkörüket a közvállalatok igazgatóinak megválasztásáig töltik be.