2024. március 29., péntek

Hét szerbiai a főtáblán

Babos Tímea lesz az egyetlen magyar Wimbledonban, Czink Melinda az első tartalék

Az idény harmadik Grand Slam-tornája hétfőn kezdődik meg az All England Lawn Tennis and Crocquett Club wimbledoni pályáin, ahol mindkét egyes sorsolását ma a déli órákban tartják meg. A kiemeltek között négy szerbiai lesz, a férfiaknál Novak Đoković az első, Janko Tipsarević pedig a 14. A nőknél Ana Ivanovićot a 12., Jelena Jankovićot pedig a 16. helyen sorsolják. Rajtuk kívül közvetlen szereplési joga van Viktor Troickinak, Bojana Jovanovskinak és Vesna Doloncnak, továbbá a férfi párosban Nenad Zimonjić a 11. kiemelt lesz a francia Julien Benneteau oldalán.

Magyarországot egyesben csak Babos Tímea képviseli, míg Czink Melinda az utolsó pillanatig reménykedhet, hisz ő foglalja el az első helyet a tartalékok listáján.

Czinkhez kapcsolódó hír, hogy a múlt hét elején a játékoson jókora késéssel hajtottak végre egy rutinműtétet Birminghamben, emiatt közel volt ahhoz, hogy belehaljon egy vakbélgyulladásba.

Czink a múlt kedden kiesett a birminghami tenisztorna selejtezőjében, majd másnap a helyszínen edzett, ekkor tört rá a rosszullét. Előbb ételmérgezésre adott neki gyógyszert a verseny orvosa, ám miután nem javult a helyzet, csütörtök reggel hatkor mentőt hívtak. – Rutin vakbélműtétet kellett volna elvégezni rajtam egy privát kórházban, ehelyett egy államiba küldtek. Ekkor már üvöltöttem a fájdalomtól, reggel kilenckor pedig morfiumot kaptam.

A közeli kórházból a műtét helyett átvitték egy testvérkórházba, ahol úgy volt, hogy csütörtök délután négykor megoperálják. – Ehhez képest tizenkét órát vártam a műtétre, teljesen megdagadt a hasam. Péntek hajnali negyed ötkor meg is műtöttek.

A világranglista 127. helyezettje arra panaszkodott, a női viadalokat szervező WTA még csak fel sem hívta ezekben a napokban. – A kórházban kérdezték, van-e nemzetközi biztosításom. Mondtuk, hogy természetesen, az, amit a WTA-tól kapok, évi több ezer dollárt fizetek érte. Ezek után kérdezték, miért állami klinikára vittek. Senki nem mondta, hogy máshová szállítsanak.

Czinket végül átvitték egy magánklinikára, ám előtte még borzalmas élményei voltak az állami kórházban. Ahhoz képest, hogy a fertőzésveszély miatt kellett bent maradnia, péntek délutántól egy olyan kórteremben volt, ahol egyáltalán nem figyeltek a higiéniára. – A mellettem fekvőnek szétrobbant a karjában az ér, és rám fröccsent valami, a szemközti ágyon fekvő nem tudta visszatartani az ürülékét, így éjszaka kétszer is ott végezte el a dolgát az ágy mellett.

Czinket már kiengedték a kórházból, de még mindig Birminghamben van a férjével, mert a trombózis veszélye miatt csak pénteken ülhet repülőre. Nyilatkoznia kell, hogy ha valaki lemondja a részvételt, akkor vállalja-e a wimbledoni indulást. – Nyilvánvaló, hogy ezzel a sérüléssel nem szabad teniszeznem, azonban ha kettőt tudok ütni a labdába, felveszem az első fordulóért járó pénzt, mert legalább az is kárpótol majd azokért a költségekért, amiket itt ki kell fizetnünk.

Az élményei miatt rémálmokkal küzdő Czink arra készül, egy körlevélben az összes játékostársát figyelmeztetni fogja. – Legyenek tisztában a helyzettel, és ez többé senkivel sem fordulhasson elő.

A milánói challengeren versenyben maradt Filip Krajinović ma az olasz Andrea Arnaboldival mérkőzik a negyeddöntőben. Arnaboldi 26 éves, a ranglistán pedig 320., míg legjobbja a 2009-es 207. pozíció volt. A meccs győztesesének 15 új ranglistapont a jutalma, amivel Krajinović egészen megközelítené a 400. helyet.