2024. április 25., csütörtök

Az Agrokort a Mercator húzhatja ki a csávából

Az üzletlánc vagyonának felélésétől tartanak Szlovéniában

A múlt pénteki döntés óta a Mercator eladása a központi téma Szlovéniában. A megállapodás értelmében a szlovén üzletlánc 53,12 százalékos többségi tulajdonjogáért Ivica Todorić cégének, az Agrokornak, részvényenként 120 eurót kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy „mindössze” 240 millió euró fejében Ivica Todorić ölébe hullott az ezen ár mellett csupán 452 millió euró összértékűre becsült, Szlovénián kívül Horvátországban, Boszniában és Szerbiában is jelen levő üzletlánc részvényeinek több mint a fele, és ezzel együtt a vállalat irányítási joga is.

Az eladási szerződésbe ugyan feltételeket is belefoglaltak, például, hogy a Mercator dolgozóit két évig nem szabad elbocsátani, és hogy – Horvátország és Bosznia-Hercegovina kivételével – meg kell tartani a Mercator márkanevet, az üzletlánc jövője miatti aggodalmak mégsem csitulnak. Ezek a feltételek ugyanis csupán átmeneti, rövid ideig tartó biztosítékok a Mercator hosszabb távú fennmaradására. A szlovén közvélemény továbbra is szkeptikus a szlovén és a horvát cég közötti megállapodást illetően.

Homály fedi például, hogy milyen forrásokból szavatolja az Agrokor a vételi árat, tekintettel arra, hogy már így is elképesztő mértékű, 3,2 milliárd eurós adósság terheli a horvát konszernt. Emiatt az a többségi vélemény Szlovéniában, hogy az Agrokor kizárólag azért vásárolta meg a Mercatort, hogy rendbe hozhassa kétségbeejtő pénzügyi helyzetét. Az Agrokornak 2016-ban 1 milliárd eurós kötelezettségét kell rendeznie, 2019-ig pedig több mint 2 milliárd eurót. A szlovén vélekedések szerint Todorić egyetlen esélye e hitelek visszafizetésére ,, a Mercator „kizsigerelése”, a szlovén üzletlánc ugyanis nagy pénzforgalommal dicsekedhet, s mintegy 1,5 milliárd euró értékű az ingatlanvagyona. Ezen felül a Mercator több országra kiterjedő eladási hálózata arra is kiváló lehetőséget nyújt majd, hogy azon keresztül értékesítse cége, az Agrokor konszern élelmiszer-ipari termékeit. Ettől fölöttébb tartanak a szlovén élelmiszergyártók, amelyeknek eddig a Mercator volt az első számú felvásárlójuk. Becslések szerint emiatt 20 ezer munkahely kerülhet veszélybe Szlovéniában.

Mit szólnak mindehhez a szlovén politikusok? A ellenzék egyelőre hallgat, és akik véleményt mondtak, azok is várakozó álláspontra helyezkednek.

A szlovén médiát a csalódott rezignáció uralja.

A kormánykoalíción belül nincs egységes állásfoglalás a vitatott adásvétellel kapcsolatban, csupán a Szociáldemokrata Párt figyelmeztetett az állami vagyon kiárusításának veszélyére. Ebben a kontextusban jelentette ki Alenka Bratušek, szlovén kormányfő, hogy a problémák a Mercatorral akkor kezdődtek, amikor Janez Janša kormánya az üzletláncot eladta Boško Škrotnak és Igor Bačvarnak, a szlovén mágnásoknak.