2021. január 16., szombat

Vajdaság a keresőkben

A vajdasági magyar honlapok helyzetképe (3.)

Az egyik legkönnyebben magyarázható előnye annak, hogy a webes konvenciók és ajánlások miért is hasznosak, elég, ha csak a globális keresésekkor megjelenő releváns találatokat vesszük sorba.

A keresési találatok élén a Vajdaságot nevükben ill. domain címükben is őrző honlapok jelennek meg. Ez ugye természetes, aki Vajdaságot érintő témákkal kapcsolatban szeretne az interneten publikálni, az elsősorban már a domain címben is jelzi ezt. Jó példa erre a VajdaságMa nagyszerű névválasztása.

A találati listán elsőként mégis a vonatkozó Wikipedia szócik jön Vajdaság Autonóm Tartományról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdas%C3%A1g_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny

Ezt követi rögtön a lap.hu bejegyzése a Vajdaság.Lap.hu:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdas%C3%A1g_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny


Ezen összefoglaló, informatív oldalakat követi a VajdaságMa, amely szintén több szempontból informatív, pl. ezzel a vajdasági helységnévtárral:

http://vajma.info/0helysegnevtar.php

amely a Vajdaság.rs Wikipedia szerű szépen karbantartott honlap is közöl kicsit más formában, de ugyanolyan jól összefogottan:

http://vajdasag.rs/Helys%C3%A9gn%C3%A9vt%C3%A1r

A Vajdaság enciklopédiája (vajdasag.rs) honlap a népszerű MediaWiki programmal készült, szerkesztői pedig oly alaposan töltötték, hogy sok helység esetében az alaphivatkozás szerint a legelső találatot adja. Pl. Gombos esetében. Az enciklopédia népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy naponta több mint 200-an keresik fel.

A Vajdaságot nevükben hordó magazinokról is szót kell ejtenünk, ezek közül a VajdaságMa után a legnépszerűbb a VajdaságPortál (vajdasag.eu) és az utóbbi időben már csak szerbül működő Slobodna Vojvodina.

Ma már természetes az is, ha nem csak honlapokra, hanem videókra, képekre vagyunk kíváncsiak. A videók esetében ma toronymagasan vezet a Szabad Vajdaság magazin képes, zenés összeállítása, őket követik a kupuszinai néptáncosok, Sinkovits Ede, egy moholi koncert, egy jól összeállított turisztikai célzatú videó a Délmagyar prezentálásban és még sok más. Amint látjuk szintén tarka a kép. A keresésekre kapott találatokkal kapcsolatban dióhéjban annyit mindenképp tudnunk kell, hogy ez a lista alapvetően úgy áll össze, hogy a weben legtöbbet hivatkozott anyagokat rangsorolja. Ez tulajdonképpen egy népszerűségi (valamelyest öngerjesztő) fokmérő.

A videós találatokkal kapcsolatban sajnos azt kell, hogy megállapítsuk, a jelenlegi legnagyobb médiaházak egyáltalán nem vagy rosszul szerepelnek. A Mozaik TV és az Újvidéki TV pl. sehol sincs, a Pannon RTV pedig többszörösen hibás linkkel és cím nélkül kerül be a videótalálati oldalba, mint pl. ebben az esetben:

http://www.pannonrtv.com/PannonRTV/e107_plugins/eplayer/eplayer.php?view.1494.0.60=

A Vajdaságra lokalizált híroldalak, médiumok tehát csak kevés és kivételes esetben jelennek meg az általános konvenciók szerint, a Google News hivatalos programjába pl. csak a Magyar Szónak sikerült eddig becsatlakoznia 2009-ben.