2021. május 15., szombat

Ajakherpesz – csúnya és fáj…

Bőrbetegségek tetőtől talpig - Mitől keletkezik, hogyan előzhetjük meg?

k11ajak

A herpesz sokakat gyötrő betegség, ennek ellenére kevesen tudják, hogy mi is okozza valójában, hogyan kezelhető hatásosan, miként előzhető meg. Az emberek jelentős százaléka hordozza szervezetében a vírust, de maga a tünet nem mindenkinél alakul ki. Az orvostudomány kiderítette, hogy az ajakherpesz és az övsömör között szoros összefüggés van, mindkettő felelőse a herpesz vírus. Dr. Vígh Mihály szabadkai bőrgyógyász szakorvos lesz segítségünkre abban, hogy ezt a betegségcsoportot kicsit közelebbről megismerhessük.

Látszólag egy bőrbetegség, de valójában mi is az ajakherpesz? – kérdeztük.

A vírussal egyszer már fertőzött egyénen provokáló tényező hatására létrejött, vörös gyulladt alapon ülő, körömnyi területen elhelyezkedő gombostűfejtől borsnyi nagyságú hólyagcsoportot nevezzük ajakherpesznek.

A herpesz vírus 1-es típusa legtöbbször az ajkak körüli herpeszt, a 2-es típusa a hüvelyherpeszt, a varicella herpes vírus idős korban övsömört, gyermekkorban bárányhimlőt okoz.

Mikor jelentkezik az ajakherpesz?
Mivel a herpeszfertőzés már korábban megtörtént, a vírus „lesben áll” az ideggyökben (ganglion) és „várja”, hogy a szervezet legyengüljön, ami történhet láztól, stressztől, hasmenéstől, fáradságtól, bélrendszer átmeneti zavaraitól, menstruációs ciklustól, esetleges helyi traumák következményeitől stb. Ekkor a vírus előbújik a rejtekhelyéről és megfelelő tüneteket produkál a szervezet ellenálló képessége csökkenésének. Ha nagyon legyengült a szervezet, jöbban szétterjed.

Ha látjuk, hogy az ajkunk kezd „kivirágozni”, milyen lefolyásra számíthatunk?
Az adott helyen égő, feszítő, viszkető érzés, vérbő duzzanat keletkezik. A hólyagocskák a megjelenésük után kifakadnak, vérsavószerű váladékot engednek, majd bepörkösödnek. Sokszor másodlagosan gennykeltőkkel fertőződnek. Ilyenkor mézszerű pörkök keletkeznek.

Lehet-e valamilyen gyakoriságról beszélni a vírushordozók esetében? Mikor kell szakorvoshoz fordulni?
Ha a szervezetnek bármi miatt legyengült az ellenálló képessége – pl. immunhiányos betegségek, AIDS, leukémia –, a herpesz gyakoribb, és hosszabb ideig tart. Amennyiben havonta ismétlődik, nem árt egy vérvizsgálatot, esetleg vércukorszint- és HIV-tesztet készíttetni.

Hogyan történik a herpesz kezelése?

Minden herpeszt egyformán kezelünk. A terjedés meggátolásában lényeges, hogy a herpesz ne kapjon se vizet, se testnedvet, tehát szárítani kell az elváltozásokat, vagyis kerüljük a herpeszes bőr áztatását. A nem vizezés annyira lényeges, hogy ugyanaz a vírusölő kenőcs, például az Aklovir szemkenőcs jobban hat, mint az Aklovir krém, amely vizet tartalmaz. A herpesz gyógyításánál lényeges, hogy első nap elkezdjük, mert negyedik nap után a vírusölő szerek nem hatnak.
Jót tesz az Aciklovir tabletták szedése, de csak ha tűri a szervezet. Orvosi gyakorlatomban azonban sokkal jobb eredményt értem el a kétnaponkénti OHB 12 injekcióval. Összesen 2-3 ampullát adtam az első négy napban. Ellenjavallata a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a rákos, a leukémiás megbetegedés, valamint allergia a B12- vitaminra (ez minden háromezredik esetben fordul elő). Megelőzésként két gramm C-vitamint kell adni, de elegendő 0,5–1 gramm is.
A száj és hüvely körüli nedvességet cinkes, C-vitamin port tartalmazó púderrel csökkentjük. A gyakran recidiváló helyeket a száj és a hüvely körül körömvirágkenőccsel (nem krémmel) is lehet kenni. Nagyon fontos, hogy a felsorolt gyógyszerekkel első naptól kezdve gyógyítsunk, mert ezáltal a betegség nem fejlődik ki, és a kiújulás is kevésbé valószínű.

Mennyi ideig tart az ajakherpesz lefolyása, és mi jellemző a rendhagyó esetekre?

A komplikáció nélküli ajakherpesz 8–12 napig tart. Ha megmarad a szájzugban, nem beszélünk komplikációról. Amennyiben nagyon gyenge a szervezet ellenálló képessége, az arcon több góc keletkezik. Ekcémás gyermekeknél az ekcémás gócok vírussal felülfertőződnek. Ez az ekcéma herpeticatum. Nem túl ritka a szájüreg herpeszes megbetegedése sem, főleg gyermekeknél. Ez 10–30 hólyagból keletkező, fehér lepedékkel fedett fájdalmas sebek alakjában nyilvánul meg, ritkán agyhártyagyulladás is lehet a következménye – szintén ettől a vírustól.
A herpeszvírus 2 a nemi tájon okoz sokszor inkább nőknél, ritkábban férfiaknál gyakrabban visszatérő hólyagocskákat, mint az ajakherpesz. Nemi úton a fertőzés emberről emberre terjedhet, a fertőzés szempontjából lényeges, hogy az egyén mennyire hajlamos a fertőzésre. Körülbelül tíz partnerből 1-2 fertőződik meg nemi úton.

Jó tudni!
A megelőzés lényege, hogy különböző ellenálló képességet javító szerek használatával ne hagyjuk a szervezetet annyira legyengülni, hogy a herpesz közelében levő nyirokcsomóból újra szétterjedjen a vírus. Immunitásunkat javíthatjuk C- vitaminnal, multivitaminnal, Béres-cseppel, bíbor kasvirággal (Echinacea), mézkészítményekkel, fokhagymával stb.. Jót tesz a levegőváltozás, mind a hegyekben, mind pedig a tengeren.