2024. április 19., péntek

Állami földek bérbeadása nyár végén

Csóka községben az idén mintegy 3300 hektár állami tulajdonú földterület bérbeadását hirdetik meg

Csóka község területén 13 048 hektárt tesznek ki az állami tulajdonban lévő földterületek, ebből 2011-ben az önkormányzat szervezésében bérbe adtak 1821 hektárt, tavaly pedig már 2868 hektárt. A községi képviselő-testület múlt heti ülésén elfogadta az állami földek védelméről és bérbeadásáról szóló módosított programot, amelynek alapján az idén, a tervek szerint a nyár végén megszervezik 3290 hektár mezőgazdasági földterület licitációját a potenciális bérlők között. Az állami földek bérbeadásának előkészületeiről Sövényházi Évától, a községi közigazgatás osztályvezetőjétől kértünk bővebb tájékoztatót.

– A községi tanács kinevez egy bizottságot, amely lefolytatja a bérbeadás előkészítését és a licitációt. A sok kisebb parcellából a program alapján 498 egységet alakítanak ki, amelyekre egyenként lehet majd ajánlatot tenni a kezdőár ismeretében. A rendezetlen kataszteri viszonyok miatt – Csóka községben mind a mai napig nem történt meg a földek tagosítása – még mindig vannak olyan állami földek, amelyeket valakik évek óta használnak, termelnek rajtuk, de nem fizetnek bérletet. A kataszterben jelenleg is még a múlt század elején készült, foszladozó kataszteri térképeket használják. Az állami földek licitációját szeretnénk mielőbb megtartani, még az őszi munkák megkezdése előtt.
Aratáskor a mezőgazdasági felügyelő a mezőőrökkel ellenőrzést végez, hogy megtalálják azokat, akik térítés nélkül termelnek az állami földeken. A terepen készülő jegyzőkönyv alapján a minisztérium az illegális földhasználóknak felkínál egy bíróságon kívüli megegyezést, szerződést a földhasználatról. Ha továbbra sem fizetnek bérletet az államnak a földhasználatért, akkor következik a bírósági eljárás, és nem vehetnek részt az állami földek árverésén. A polgárok bejelentései és a felügyelő terepjárása alapján már nagyrészt kiderült, hogy kik azok a nagyobb termelők, akik állami földeket is műveltek illetéktelenül.
Csóka község területén 2009-ben volt az állami földek első bérbeadása, azóta az idén fordult elő először, hogy az illetékes minisztérium a ki nem fizetett bérleti díjak miatt három bérlővel felbontotta a szerződést és jogi útra terelte a megfizettetést. A három bérlő 93 hektárt művel, és 1,5 millió dinárnyi összeggel tartozik a bérletért. Ezt a 93 hektárt is beépítik az idei licitációba – mondta Sövényházi Éva.
Az állami földek bérleti díjából Csóka község 40 százalékban részesül. Az idén az önkormányzat a korábbi és idén esedékes bérletek megfizettetéséből mintegy 89 millió dinár bevételre számíthat. A pénzből a mezőőrök fizetésére nem fordíthat a község, de a felszerelésük beszerzésére igen, ami ugyancsak fontos. A község pályázott a tartományi mezőgazdasági titkárságnál a vízelvezető csatornák tisztítására, a megnyert eszközök mellett a Vajdaság Vizei Közvállalat is részt vesz a költségek fedezésében, tehát több forrásból oldják meg a munkálatok finanszírozását. A bérleti díjakból a földes utak rendezésre is fordítanak pénzt a csókai községben.