2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA – ZENTA

„Senki nem híve annak, hogy más néven fusson a Magyar Szó-kupa”

„Ha nem fogunk össze és nem teszünk lépéseket abba az irányba, hogy a gyerekek sportorientáltak legyenek, akkor nem kell csodálkozni, hogy egyre kevesebb fiatal sportol majd a jövőben” – így gondolja ifj. Smit Ferenc, a Zenta Atlétikaklub novemberben megválasztott elnöke, aki a népkerti stadion futópályájának a részleges felújítását, egy fiatal edzői csapat kialakítását tartja legfontosabb feladatának, de mindenekelőtt azt, hogy minél több gyerek foglalkozzon atlétikával.

Szerbiában jelenleg igen hálátlan feladat sportklubot vezetni: a beígért támogatások késnek, a költségek emelkednek, s a legtöbb egyesület pénzügyi problémákkal küszködik. Hogy mi motivál valakit abban, hogy egy ilyen időszakban elvállalja az elnöki pozíciót egy patinás klubban, erre a kérdésre Smit a következőket felelte:

– Elsősorban egy fiatalokból álló, kis csoport miatt vállaltam a klub elnöki posztját: Erős Norbert, Fehér Csaba, Pintér Máté és Szegedinszki Igor azok, akik kiváló szakemberek, s ha nem teszünk semmit, akkor elhagyják a szülővárosukat, s nem lesz, aki foglalkozzon a gyerekekkel. A második ok pedig az, hogy szép emlékeim fűződnek a klubhoz, s szeretném, ha azok, akik most atletizálnak vagy a jövőben ezt a sportot választják, azoknak is meglegyenek a sportoláshoz megfelelő feltételeik. Szeretném, ha a fiataloknak hasonló módon mint nekünk, tudnánk biztosítani a versenyre való eljutást, a megfelelő felszerelést. Elég sok a rossz példa a környéken, hiszen a Zentával határos településeken leépülőben van a sportélet, s nekünk az a célunk, hogy példát mutassunk a többieknek. Akinek van lehetősége, s segíteni szeretne a sportélet fellendítésében, tárt karokkal várjuk.

A megválasztása óta volt ideje megismerkedni a klubban uralkodó helyzettel. Melyek azok a tervek, amelyeket az elkövetkező fél éves időszakban mindenképpen szeretne a vezetőség megvalósítani?

– A pálya részleges felújítására fordítandó anyagiak előteremtése az egyik legégetőbb feladat, s reményeink szerint őszre be is fejeznénk a munkálatokat. Egyelőre saját erőforrásainkra támaszkodva próbáljuk ezt megoldani, de nemsokára kiderül, mennyire tud bennünket e törekvésben támogatni a Tartományi Ifjúsági- és Sporttitkárság, valamint a Szerbiai Atlétika-szövetség. Ezen kívül a fiatalok verbuválását tekintjük kiemelten fontos feladatnak: szeretnénk eljutni az általános iskolákba, s a tornatanárok segítségével olyan atlétikai versenyeket igyekszünk majd rendezni, amelyek korábban már léteztek. Ennek a célja, hogy az edzők tudnának választani, hogy kik azok, akikkel érdemes foglalkozni. Ehhez persze az is kell, hogy kialakítsunk egy fiatal edzőkből álló csapatot, akik majd elkezdik a munkát a gyerekekkel.

Május közepén rendezték meg atlétikában az 53. Magyar Szó-kupát, amelyet évek óta a Zenta Atlétikaklub szervez meg. Az idén először fordult elő, hogy a névadó intézmény nem támogatta anyagilag a tornát. Felmerült-e, hogy a jövőben emiatt már nem a Magyar Szó nevet viselné a rendezvény?

– Egy ilyen időszakban, mikor minden klubnak nehéz előteremteni az anyagiakat a működésre is, természetesen érzékenyen érintett bennünket a támogatás elmaradása. Szerintem senki nem híve annak, hogy egy ilyen múlttal rendelkező torna más nevet vegyen fel, éppen ezért a közeljövőben szeretnék találkozni a Magyar Szó Kft. igazgató asszonyával. Szerencsére van már egy ötlet, hogyan lehetne megoldani a támogatást: mivel én a mezőgazdasági szférában dolgozok, így igényünk van reklámfelületekre a lapban, s a hirdetésből befolyt pénzt a Magyar Szó az atlétika kupa támogatására fordíthatja. Ezzel szerintem áthidalható ez az idén először jelentkező probléma.

Országos bajnok a zentai váltó

A hétvégén Sremska Mitrovicán rendezték meg Szerbia országos bajnokságát, amelyen 51 klub 390 versenyzője vett részt. Az egyik legkiemelkedőbb eredményt Emir Bekrić érte el, aki 400 méter gáton 49,31 másodperces idővel fölényesen nyert. Az eredményről sokat elárul, hogy augusztusi moszkvai világbajnokság A szintje 49,45 másodperc, s az is, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon Bekrić 49,49 másodperces eredménnyel ezüstérmet szerzett. A 4×400 méteres férfi váltó versenyét a Zenta Atlétikaklub csapata (Lálity Zsolt, Menyhárt Ákos, Török Bence, Pintér Máté) nyerte, amelynek 3:22,58 perc kellett a táv teljesítéséhez. „Ötödször sikerült a belgrádi és a székvárosi klubok váltóit megelőzni, s az országos bajnoki címet begyűjteni. Nagyon sok edzés és energia van ebben a bajnoki címben, de mindenekelőtt a srácok nagy szíve volt az, ami miatt sikerült nyerniük, hiszen nem mellékes, hogy a váltó tagjai az egyetemi vizsgák közepette és államvizsga előtt, valamint munka mellett próbáltak meg helytállni, ami kiválóan sikerült nekik, s ez még jobban növeli a siker értékét” – mondta a zentai klub elnöke, ifj. Smit Ferenc. Képünkön a zentai 4×400 méteres váltó látható.

Várják a gyerekeket

A Zentai Atlétikaklub várja azokat a gyerekeket, akik kedvet kaptak a mozgáshoz, s a sportok királynőjét választják. Jelentkezni Erős Norbertnál lehet a 064/23-24-888-as telefonszámon, vagy személyesen a Népkerti Stadionban, vagy telefonon a 024/812-205-ös számon.