2024. április 23., kedd

Ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel Brazíliában

Szerda este ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel Brazíliában, ezúttal a Riói-öböl túlpartján fekvő Niteróiban, annak ellenére, hogy a hatóságok előzőleg visszavonták a tömegközlekedési tarifaemelést.

Több más város után szerdán a latin-amerikai ország két metropoliszának, Sao Paulónak és Rio de Janeirónak a vezetése is visszavonta a metró-, vonat- és autóbusz-viteldíjak június elején végrehajtott, valójában minimális emelését.
Sao Paulóban 3 realról 3,20-ra, Rióban 2,75 realról 2,95-re emelték a hónap elején a viteldíjakat.
Eredetileg ez az áremelés indította el a múlt héten azokat a 20 éve példátlan tiltakozásokat, amelyek a labdarúgó Konföderációs Kupa eseményei közepette országos tüntetésekké dagadtak.
Megfigyelők kételkednek benne, hogy az áremelés visszavonása lecsillapítaná a tiltakozásokat, amelynek résztvevői elsősorban a jövő évi labdarúgó vb rendkívüli költségei, a gyenge közszolgáltatások és a kiterjedt korrupció ellen emelik fel a szavukat.
Helyszíni tudósítások szerint a rohamrendőrök Niteróiban könnygáz bevetésével próbálták szétoszlatni a tüntetőket, akik el akarták foglalni a várost Rio de Janeiróval összekötő 15 kilométer hosszú hidat, és egy buszt is felborítottak, hogy barikádot építsenek.
A rendőrség beavatkozása ellenére a hidat átmenetileg le kellett zárni a forgalom elől, ami átmenetileg hatalmas közlekedési dugót okozott.
A tüntetők faanyagból barikádot emeltek, amit később fel is gyújtottak, hogy távol tartsák maguktól a rendfenntartókat.
A rendőrség szerint több mint 7000 fős megmozdulás békésen kezdődött a város polgármesteri hivatalánál, a résztvevők egy csoportja azonban zavargásba kezdett a város kompkikötőjénél.
Előzőleg Fortaleza városában is tüntettek, nem messze attól a stadiontól, ahol délután a Konföderációs Kupa brazil-mexikói labdarúgó mérkőzését játszották.
Itt mintegy 25 ezer fiatal gyűlt össze a stadionhoz vezető útvonalon, amelyet a rendőrök igyekeztek szabadon tartani. A tömegből egyesek kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel válaszoltak. Az összecsapásnak sebesültjei is voltak.
Újra az utcára vonultak a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntetők szerdán Belo Horizontéban, Rio Brancóban és Brazíliavárosban is.
A tiltakozó megmozdulásokkal szemben egyelőre tehetetlen kormány szerdán bejelentette, hogy az elit rendőrség alakulatait vezénylik a Konföderációs Kupa hat helyszínére, hat városba. Fortalezába több mint 6000 rendőrt vontak össze Ceara államból, amelynek ez a fővárosa.