2024. március 28., csütörtök

Ljajić kisebb létszámú parlamentet akar

A Szerbiai Szociáldemokrata Párt támogatja a szerbiai parlament 250-es képviselői számának 150-re való csökkentését, valamint a parlamenti választások során a lépcsőzetes küszöb bevezetését – nyilatkozta csütörtökön Rasim Ljajić, a párt elnöke.

– A lépcsőzetes választási küszöb lényege, hogy az egyedülállóan induló pártok számára kisebb legyen a cenzus, mint a koalícióban induló pártoknak. A mandátumok kiosztását is újra kell gondolni, ugyanis a jelenlegi rendszer a lehető legrosszabb, ami lehet – mondta Ljajić.

Szavai szerint a jelenlegi rendszer hátránya, hogy a lista élén álló személyek a választási körzetük eredményeitől függetlenül jutnak be a képviselőházba.

– Ha valaki nem lépte át a cenzust, akkor nincs helye a parlamentben. A választások alapelve az, hogy a legjobbak jutnak be a képviselőházba. Most pedig olyan emberek is bejuthatnak, akik egyébként 10 szavazatot sem kaptak – érvelt a pártelnök.

A képviselők számáról beszélve Ljajić kiemelte, hogy a jelenlegi szám demográfiai, politikai és gazdasági szempontból sem indokolt. Amennyiben viszont 150-re csökkentenék a képviselők számát, valamint bevezetnék a lépcsőzetes cenzust, a pártok minden bizonnyal számolnának a minőség kérdésével, és csak a legjobb embereket küldenék a Szerbiai Képviselőházba.

– A képviselői mandátumok kiosztásának rendszere annyira igazságtalan és irracionális, hogy lényegében mind a 250 képviselőt demotiválja – vélekedett Ljajić.

Szavai szerint többek között emiatt is ennyire instabil a szerbiai politikai élet, és jutott 2000 óta válságba szinte minden kormány. Mint megjegyezte, a Szerb Haladó Párt elviekben támogatja a szociáldemokraták indítványát. Hozzátette, hogy korábban a Demokrata Párt is ezen a véleményen volt, s most arra kíváncsiak, hogy miként reagálnak rá a parlamenti pártok.