2024. április 24., szerda

Zoknit és vasalót kért Marikától a határsértő

Riport a határ másik oldaláról

A röszkei zöldhatár környékén élők az elmúlt években egyre több határsértővel találják magukat szembe: van, aki fél tőlük, de a nagy többség már hozzászokott a migránsok látványához. Kovács István, ha alkalma van rá, még szóval is tartja őket a rendőrök kiérkezéséig, mert sajnálja az egyenruhásokat a sok hajkurászás miatt.

Tavaly egész évben 3000 migráns került rendőrkézre Csongrád megyében – az idén már közel 7500 határsértőt fogtak el a zöldhatáron a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság emberei. Legtöbbjükre Röszkén csaptak le - olvashatjuk a delmagyar.hu-n. 

A magyar–szerb zöldhatár röszkei oldalán, néhány 100 méterre a két állam találkozásától sokan élik mindennapjaikat tanyájukon. Nincs olyan ember, aki az elmúlt hónapokban ne került volna kapcsolatba a határsértőkkel. Közéjük tartozik Rácz József is, aki a régi kisszéksósi határőrőrs egykori épületegyüttesének birtokosa. Gazdasága közepén áll az a torony, amelynek tetejéről 1992-ig kémlelték az egyenruhások a környéket.

– Én is határőrként mentem nyugdíjba, 1975-ben pont itt, a kisszéksósi határőrőrsnél kezdtem el dolgozni. Ez az őrs 1992-ig működött, mi két évvel ezután vásároltuk meg – mesélte. Elmondta: a rendszerváltás előtt Röszkén évente 10-12 határsértőt fogtak el, akik mind az akkori NDK területéről menekültek el, amikor még állt a berlini fal. – Ma már nagyon sok határsértőt látunk a környéken, de nem félünk, mert topon van a rendőrség. Éppen nem voltam itthon, amikor a feleségem két határsértőbe futott bele a házunk kapuja előtt. Taxit kerestek, mert Budapestre akartak menni. A feleségem telefonált nekem, én pedig a rendőrségnek: fél órán belül már el is kapták őket – mondta Rácz József.

Közel lakik a férjével Marika is. – 46 éve élek Röszke külterületén. Az akkor még működő határőrőrstől pont a mi kerítésünkig vezetett egy zsinór, amibe ha valaki belebotlott, egy rakéta lövellt fel az égbe, ezzel is tudtára adva a határőröknek, hogy idegen jár a környéken. Másfél hete éppen kapáltam a házunk előtti veteményest, amikor elkezdtek ugatni a kutyák. Felnéztem, és szaladó embereket láttam, akiket rendőrök üldöztek. A szeszfőzdéhez szorították be őket, legalább hatan voltak. Én félek a határsértőktől, mert soha nem tudhatja az ember, hogy milyen szándékkal kopogtatnak be. Néhány éve egy erős zivatar után hangokat hallottam a melléképületből. Egy nagydarab koszovói férfiba futottam bele, aki néhány szót azért tudott magyarul: zoknit és vasalót kért. Nagyon megijedtem, de tudtam értesíteni a rendőröket, akik nálunk fogták el a férfit. Utóbb kiderült, hogy korábban lopásért már volt börtönben. Zoknit azért adtam neki – mesélte Marika.

– Én sose jelentem a határsértőket a rendőröknek, pedig ma délelőtt is láttam vagy 4-et a közelben! Hogy miért? Mert egyedül élek, és nem akarok golyót a fejembe – magyarázta Piroska. Az asszony elmesélte: 1979-ben még lovas katonák pásztázták a környéket, akkor kicsit nagyobb biztonságban érezte magát. Ha lenne pénze, elköltözne a külterületről.

Kovács Istvánnak és fiainak mintagazdaságuk van a zöldhatártól 100 méterre. – Évi 100 ezer forint kárt okoznak nekem a határsértők azzal, hogy letapossák a veteményest. Lopni azonban nem szoktak – mesélte Kovács István, akinek asztalán mindig készenlétben áll távcsöve és mobiltelefonja, amelybe be van táplálva a rendőrség száma. – Ma reggel 3 határsértő vágott át a birtokomon – mutatta gazdasága hátsó részében a nyomokat a férfi. Azt is látta, hogy a migránsokat hamar elfogták a rendőrök. – A legtöbb határsértő meg van rettenve. Szoktam találkozni velük, egyszer egy kisebb csoportot be is hívtam a tanyámra, miután értesítettem a rendőröket. Azért telefonálok be, mert sajnálom az egyenruhásokat: jobb, ha egy csokorban nálam fogják el a határsértőket, mint ha az erdőben vagy a nádasban egyenként kellene üldözni őket a melegben. Egyébként nekünk már nem számít nagy dolognak az idegenek látványa: meglehetősen hozzájuk szoktunk az évek során – magyarázta. A férfi úgy számolja, hogy nagyjából 600 határsértőt kaptak el segítségével a rendőrök. – Azért sokba van nekem az állandó telefonálgatás – jegyezte meg halkan. Titkon abban bízik, hogy ha segítségével meglesz az 1000. határsértő, egy emlékplakettet kap a minisztériumtól. – A plakett mellé jól jönne 1 millió forint jutalom is, amiből meg tudnám csináltatni a kerítést a hátsó udvaron, hogy azon ne tudjanak bemászni a határsértők – mondta mosolyogva.