2024. március 29., péntek

Kína miért nem tagja a G8-nak?

Ha egy szervezet elveszíti fontosságát, akkor egyszerűen megszűnik létezni. Pontosan ez történik most a világ nyolc legfejlettebb országát magába tömörítő G8-cal is, amely nem akarja befogadni Kínát – írja a Financial Times brit gazdasági napilap. A G8-at a hetvenes években recesszió és válság idején alapították a világ legnagyobb gazdaságainak vezetői. Kína akkoriban jelentéktelen szereplője volt a világgazdaságnak, ma viszont annak a középpontjában áll. Ha figyelembe vesszük Kanada és Olaszország G8-as tagságát, akkor szégyenletes, hogy Kína nem tagja a szervezetnek.

Kína a maga 21 százalékával a legnagyobb energiafogyasztó a világon, míg az USA a második a maga 17 százalékával – áll a BP plc multinacionális energiavállalat jelentésében. A világ szénfogyasztásának több mint fele a távol-keleti ország számlájára írható. A világ össz kőolajkivitelének 15 százaléka Kínába irányul, az ország a földgázfogyasztás tekintetében ötödik helyet foglalja el. Sok szakértő szerint a világ legnépesebb országa a következő két évtizedben a hatalmas kereslet miatt a nemzetközi piacon befolyásolni fogja az energiahordozók árát. Az energiaszektor mellett Kína a bányászatban, a kohászatban, a pénzügyi szektorban és a feldolgozóiparban is jelentős tényező.

A fejlett technológiai bűnözéssel, a személyi tulajdonjogok védelmével és sok más problémával kell szembesülnie Kínának. Ha viszont ez lenne az akadálya a G8-ba való felvételnek, akkor Oroszország soha nem jutott volna be. Az elmúlt 20 évben a kínai állam 750 millió polgárát kiemelte a szegénységből, figyelemreméltó technológiai és egyéb fejlesztések hazája – hívja fel a figyelmet a Financial Times. A globális gazdaság, akárcsak a világkereskedelmi piac, egységes és oszthatatlan. Ha a G8 vezetői fejlődést és gazdasági fellendülést szeretnének elérni, akkor kénytelenek lesznek legyőzni előítéleteiket és meginvitálniuk Kínát – mutat rá a brit gazdasági napilap.