Kinevezték az új főszerkesztőnket

A Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartotta idei első ülését – Pressburger Csaba: Jobb irányba fordulhat a szerkesztőség sorsa

Diósi Árpád

2009. augusztus 8., 04:51 >> 2013. február 2., 10:36

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Csaknem két és fél hónappal azt követően, hogy a Magyar Szó szerkesztősége véleményezte és a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete elfogadta a főszerkesztői pályázat eredményét a Magyar Nemzeti Tanács pénteki, idei első, sorban 20. ülésén hivatalosan is kinevezte Pressburger Csabát napilapunk főszerkesztőjének. Az ülésen többek között döntöttek a Forum Könyvkiadó Intézet Igazgató Bizottságának új elnökének jelöléséről is.

A Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésének harmadik pontja volt a Magyar Szó főszerkesztőjének felmentéséről és az új főszerkesztő kinevezéséről szóló végzés meghozatala. Az MNT 31 tagja közül 22 tag volt jelen, akik egyhangúlag szavazták meg Pressburger Csabát – lapunk volt munkatársát, majd a Családi Kör hetilap újságíróját, a Symposion egykori főszerkesztőjét – a Magyar Szó új főszerkesztőjének. Pressburger Csaba kinevezése augusztus 10-én lép hatályba.

Az újonnan kinevezett főszerkesztő programjában három célkitűzést emelt ki. Az első a szerkesztőségen belüli kommunikáció javítása, a második a pedig a hétvégi és a csütörtöki, illetve a többi napon megjelent újság hatalmas példányszám-különbséget csökkenteni, vagyis a többi nap eladott példányának növelése. A harmadik célkitűzése pedig a Magyar Szó valamikori nevének, tekintélyének visszaszerzése, ugyanis a napilap húsz évvel ezelőtt nagy tekintéllyel bírt a délszláv médium térségében, így sok médium hivatkozott, átvett tőle cikkeket, vázolta fel gondolatait Pressburger Csaba.

– A fizetésekkel kapcsolatban nyilvánvaló, hogy a pénzügyeket az igazgatótól kell számon kérni, viszont úgy gondolom vannak a főszerkesztőnek is módszerei arra, hogy valami pozitív irányba változzon. Ez a jelenlegi sztrájkhangulat mindenképpen indokolt és mindez egy olyan ösztönző helyzet lehet, amelynek hatására jobb irányba fordulhat a szerkesztőség sorsa – nyilatkozta az új főszerkesztő.

A szavazás előtt az MNT tagjai felszólalhattak, ahol a bemutatott programhoz fűztek hozzá néhány szót és kívántak az új főszerkesztőnek sok sikert a munkájához. Kókai Péter volt főszerkesztő hét éves munkáját a tanács tagjai nyilatkozat formájában köszönték meg.

Az ülésén Józsa László, az MNT elnöke ismertette a nemzeti tanácsok elfogadásával kapcsolatos fejleményeket, illetve méltatta Dr. Korhecz Tamást és Dr. Várady Tibort, a nemzeti tanács tagjait, akik tagjai voltak a jogszabályt kidolgozó munkacsoportnak. Mint azt az MNT elnöke megjegyezte, a vajdasági magyarság rengeteg hatáskört kap, amelyekhez újult erővel kell hozzáállnia a nemzeti tanácsnak. A közvetett és a közvetlen – elektori – szavazással kapcsolatba Józsa László megjegyezte, csak rajtunk múlik, hogy melyikre fog sor kerülni, ugyanis amennyiben nem iratkozik fel kellő számú személy a választási névjegyzékre, akkor az mutatkozik meg, hogy nincs is szükség nemzeti tanácsokra.

– Jövő év júniusa előtt nem látok esélyt arra, hogy választásra kerüljön sor – vélekedett az MNT elnöke.

Józsa László szavait erősítette meg Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, aki kiemelte, hogy hasonló törvénytervezete a kisebbségi magyarságnak sehol sincs a Kárpát-medencében. Korhecz Tamás szerint a törvénnyel új korszak kezdődik a vajdasági magyarság életében, majd többek között Svetozar Čiplić, kisebbségügyi minisztert méltatta. Mint megjegyezte, a kisebbségügyi miniszter vállvetve küzdött azért, hogy a jelenlegi formájában maradhasson a törvénytervezet.

Az MNT ugyanakkor felmentette a Forum Könyvkiadó Intézet Igazgató Bizottságának elnöki tisztségéből Kasza Józsefet, majd egyhangúlag Dr. Papp Árpádot, az MNT elnöki tanácsadóját jelöltette az új elnöknek. A könyvkiadó intézet igazgatóját a Tartományi Képviselőház nevezi ki.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2008-as évi szakmai és pénzügyi beszámolójának, illetve a 2009. évi munkatervének elfogadásának ismertetését követően Bordás Győző felszólalásában a napilap átszervezésével és a Forum nyomdával kapcsolatos kérdéseket vetett fel, például, hogyan lehetséges az, hogy a vajdasági magyar könyvek nagy részét nem a Magyar Szó nyomdája nyomtatja. A napirendi pontot – két tartózkodás mellett – elfogadták.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége