2024. április 23., kedd

Jogtalanságok a mezőgazdaságban

Fremond Árpád: A belügyminisztérium illetékesei és a rendőrség igazgatója válaszra sem méltatta a mezőgazdasági bizottság meghívását

A Szerbiai Képviselőházban jelenleg a Köztársasági Árutartalékokban történt visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat lezárását és a róla szóló hivatalos jelentést várják – számolt be a Magyar Szónak Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője és a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. A botrányról csupán annyit tudni, hogy a vizsgálat során a kukorica aflatoxinmértékét vizsgálták, s eközben derült ki, hogy bizonyos helyeken kevesebb mennyiségű gabonát tároltak, és volt, ahol egyáltalán nem is találtak terményt.

– Mivel a Köztársasági Árutartalékok nem egy helyen, központosítva veszi át a gabonát, hanem több kirendeltségen keresztül, a vizsgálat még folyamatban van. A mezőgazdasági miniszter a bejelentések szerint részt vesz a parlament mezőgazdasági bizottságának jövő heti ülésén, amelyen megtárgyaljuk az ügyet, és vélhetőleg addig megérkezik a jelenés is, amelyből kiderül, melyek azok az átvevőhelyek, ahol visszaélések történtek – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Hozzátette, ugyanakkor tudni kell, hogy az árutartalékok kirendeltségei kereskednek a tartalékokkal, azzal a kitétellel, hogy folyamatosan jelentik, mekkora mennyiség áll rendelkezésükre. Szavai szerint a vizsgálat azért is tart ilyen sokáig, mert az ellenőrzött kirendeltségeken áruforgalom is volt.

A szabadkai licitációs botránnyal kapcsolatban a parlamenti képviselő elmondta, hogy jelenleg 700 hektárnyi állami földterületet használnak az egyházak.

– A város 2007-ben hozott rendeletet, amelyben a szóban forgó földterületeket az egyházaknak adta használatra, méghozzá bérmentve. Az állam 2006-ban hozta meg azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az állami földek bérmentes használatba adását különféle intézményeknek, legfeljebb 100 hektárig. Erre egyes mezőgazdasági középiskolák, szociális intézmények, amelyek ingyenkonyhával is foglalkoznak, valamint mezőgazdasági szakállomások jogosultak – mondta Fremond.

Szavai szerint ez eddig senkinek sem tűnt fel, és mindig jóváhagyták az önkormányzatok mezőgazdasági programját, a jelenlegi mezőgazdasági minisztérium illetékesei azonban nehezményezik, hogy a város ekkora területet biztosított az egyházaknak, minden jogalap nélkül.

– A minisztérium követelése szerint a szóban forgó földterületet is a licitációs földterületek közé kell sorolni. Az egyházak kaphatnak földet a vagyon-visszaszármaztatásból, de nem ekkora földterületet – számolt be a parlamenti képviselő.

Úgy véli, a szabadkai mezőgazdasági programban más visszásságok is voltak, a 142 pályázó közül  ugyanis 18-nak újra át kell nézni a dokumentációját.

A parlamenti képviselő csalódottságának adott hangot, hogy bár a képviselőház mezőgazdasági bizottsága még áprilisban levelet továbbított a belügyminisztériumba és a rendőrség igazgatójához, amelyben meghívták az illetékeseket a bizottságnak arra az ülésére, melyen a gépjárművekre kapcsolható eszközök bejegyzéséről tárgyaltak volna, de a mai napig nem érkezett válasz.

– A belügyminisztérium illetékesei és a rendőrség igazgatója válaszra sem méltatta a mezőgazdasági bizottság meghívását. Még annyit sem jeleztek, hogy a címzettek megkapták volna a meghívókat. A bizottság utolsó ülésén döntést hoztunk a meghívók ismételt elküldéséről, azzal a kitétellel, hogy a meghívottak ajánljanak egy időpontot, amikor ezt az ülést meg tudnánk tartani – mondta a képviselő.

Hozzátette, hogy Szerbiai Képviselőházban is feltette a kérdést, hogy a belügyminisztérium mikor foglalkozna a témával. Erre a kérdésre a szabályok szerint 15 napon belül válaszolniuk kell az illetékeseknek, bár megesett már az is, hogy késett a felelet, vagy egyáltalán nem is válaszoltak a feltett kérdésre.

– A kérdés továbbra is napirenden van, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy egy asztalhoz ültessük az illetékeseket, hiszen nem elfogadható a megoldás, hogy bizonyos ideig nem büntetnek a rendőrök: végleges megoldást kell találnunk a problémára – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Kiemelte, hogy amióta a parlament mezőgazdasági bizottsága és maguk az érintettek vagy termelők is foglalkoztak a témával (például különféle fórumokon, amelyre meghívták az illetékes rendőrparancsnokot), nincsen annyi ellenőrzés és büntetés, mint korábban.