2024. április 18., csütörtök

Tamburafesztivál a várban

A péterváradi várban június utolsó hétvégéjén tartják meg a sorrendben VI. Nemzetközi Tamburafesztivált. Június 28-án este a revürészben Zvonko Bogdant, térségünk jelképének koncertjét hallhatjuk, másnap este  Halid Bešlić koncertezik majd. A fesztivál versenyrészében a legjobb tamburazenekar címért 11 együttes szál majd versenybe, többek között horvát, montenegrói, boszniai, szlovén, magyar, osztrák és orosz zenészeket hallhatunk majd. A hazai tamburazenét a zombori Mesečina, az újvidéki Belo Romlje és a szabadkai Biseri együttesek képviselik majd, a szakzsűri öttagú: Franjo Batorek (Horvátország), prof. mgr. Zoran Mulić és Kovács Ferenc Szerbiából, dr. Mark Fory (Amerikai Egyesült Államok) és Miro Marinković Boszniából.
A Biseri együttes vezetője, Ante Crnković úgy véli, hogy a fesztivál a lehető legjobb módon mutatja be Vajdaságot és a tartományhoz kötődő művelődési hagyatékot. – A tambura olyan hangszer, amelyet mindenképp közelebb kellene hozni a hallgatósághoz, mindenekelőtt a fiatalokhoz, a fesztivál kiváló alkalmat nyújt erre. Alig várjuk, hogy felléphessünk – nyilatkozta az együttes vezetője.
A szervezők úgy döntöttek, hogy a belépőjegyekből származó összes bevételt emberbaráti, illetve jótékonysági célra fordítják. A pénz egy részéből a péterváradi vár felújítási munkálatait pénzelik, a többit a kamenicai gyermekfalunak adományozzák. A jegyek már megvásárolhatók 250, illetve 500 dináros áron, jegyeladás a Gigstix eladópontjain, interneten a www.gigstix.com címen rendelhetünk.
Az elmúlt öt évben a fesztiválon nagyjából 14 ország 1000 tamburazenésze lépett fel, az idén először érkeznek vendégek Oroszországból: a Cseljabinszk együttest augusztus 30-án és 31-én Dernyén szerveznek tamburatalálkozót.