2024. április 18., csütörtök

Sok a passzív lakos Óbecsén?

Felmérés készült a község közbiztonsági helyzetéről

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) szervezésében egy, az óbecsei lakosok körében a biztonságérzetre vonatkozó felmérés eredményeit mutatták be az óbecsei városházán. Az idén áprilisban egy 202 fős reprezentatív csoporton végzett felmérés eredménye azt mutatja: a megkérdezetteknek mintegy fele biztonságban érzi ugyan magát, de szerintük ez nem az állami vagy az önkormányzati szervezek érdeme, mert a polgárok elsősorban csak önmagukra számíthatnak. A legnagyobb gondként a bűnözést, az erőszakos viselkedést, a kábítószer-élvezést, valamint a munkanélküliséget jelölték meg, a legveszélyesebb helyeknek Újfalut, Mézesdűlőt, Kis-Boszniát, Kisrétet, valamint a parkokat és a megvilágítatlan lakórészeket tartják, megoldásként pedig nagyobb rendőri jelenlétet, szigorúbb büntetéseket javasolnak.

Marija Srdić, a nagykikindai Nőket Támogató Központ igazgatója elmondta: az országos adatokkal összehasonlítva Óbecsén meglepően magas azoknak az aránya, akik egyáltalán nem kívánnak részt venni a biztonsággal kapcsolatos közösségi tevékenységekben, és a megkérdezetteknek mindössze a negyede lenne hajlandó személyesen is tenni azért, hogy a közbiztonság helyzete javuljon.

A felmérést a helyi politika alakítására és fejlesztésére irányuló projektum keretében végezték el, amelynek célja az európai modellek és mércék alkalmazásának a bevezetése az önkormányzatokban, elsősorban az ifjúságpolitika, a közbiztonság és a foglalkoztatás terén. A 2012 augusztusában kezdődött és most véget ért munkában Óbecsén kívül Nagykikinda, Zenta, Szabadka, Ada és Bégaszentgyörgy vett részt. Az óbecsei felmérés eredményeit Saša Đorđević, a belgrádi Biztonságpolitikai Központ kutatója ismertette. Elmondása szerint furcsa ellentmondás, hogy miközben az óbecseiek az állami és önkormányzati intézményeket okolják a rossz közbiztonságért, a rendőrség, a szociális központ és a kerületi ügyészség munkájáról elégedetten nyilatkoztak. A megkérdezettek zöme egyébként nem tudja, mivel foglalkozik a község biztonsági tanácsa. A biztonságról szóló kerekasztalon ennek a testületnek egyetlen tagja sem jelent meg.