2024. április 25., csütörtök

Szerbia az első, Magyarország a harmadik kalapban

A hétvégi selejtezők után kialakult a 2014-es dániai Európa-bajnokság résztvevőinek névsora. A vendéglátó dán válogatotton kívül Magyarország, Szerbia, Spanyolország, Csehország, Franciaország, Horvátország, Svédország, Izland, Macedónia, Montenegró, Norvégia, Lengyelország, Fehéroroszország, Ausztria és Oroszország harcolta ki a kontinensbajnokságon való szereplést. Az utolsó fordulóban a tartalékos magyar válogatott Szegeden 31:30-ra veszített Szlovákia ellen, így Horvátország mögött a második helyet szerezte meg, Szerbia pedig 30:23-ra Nišben nyert Bosznia-Hercegovina ellen, s csoportelsőként jutott ki az Eb-re.

Arról már szóltunk, hogy a selejtezők legnagyobb vesztese Németország, amely az Eb-k története során először maradt le a zárótornáról, de ugyanilyen fiaskó a legutóbbi világbajnokságon elődöntős Szlovénia lebőgése is, miután Ljubljanában kikaptak a fehéroroszoktól, és lemaradtak a dániai Eb-ről. Kis híján erre a sorsra jutott Oroszország is, amelyet meg Innsbruckban Ausztria győzött le, de a zbornaja a selejtezők legjobb harmadikjaként mégis ott lesz a zárótornán. Az osztrákok egyébként először jutottak túl a selejtezőkön, s másodszor vehetnek részt egy kontinensviadalon (2010-ben házigazdák voltak). A kontinensbajnokság csoportbeosztását pénteken sorsolják: Szerbia az első, Magyarország pedig a harmadik kalapban kapott helyet.

Első kalap: Dánia, Szerbia, Horvátország, Spanyolország.

Második kalap: Csehország, Izland, Franciaország, Svédország.

Harmadik kalap: Macedónia, Fehéroroszország, Magyarország, Lengyelország.

Negyedik kalap: Norvégia, Ausztria, Montenegró, Oroszország.

Magyarország Újvidéken a románokkal és a németekkel

Az Európa-bajnoki bronzérmes magyar női kézilabda-válogatott a német, a román, a cseh, a tunéziai és az ausztrál csapattal került azonos csoportba a decemberi szerbiai világbajnokságon. A szombati, belgrádi sorsolást követően Siti Beáta, a válogatott edzője elmondta, hogy az együttes kiegyensúlyozott hatosba került.

– Tunéziát és Ausztráliát le kell győznünk, a németek és a románok ellen pedig jól teljesítettünk a legutóbbi Eb-n. A csehek Izland ellen jutottak ki a vb-re. Nyilván az elsődleges cél a továbbjutás, és a csoporton belül minél előkelőbb helyezés megszerzése – fogalmazott. Hozzátette: a kieséses szakasz elején, a nyolcaddöntőben a norvégokat el kellene kerülni, a C csoportban a többiek ellen biztosan jó eséllyel lehet felvenni a küzdelmet.

– A spanyolok az Eb-n nem teljesítettek jól, de ennek a legfőbb oka feltehetőleg az olimpia közelsége volt. Van fél évünk arra, hogy feltérképezzük vb-ellenfeleinket – mondta Siti.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke a Sport TV-nek a szerb fővárosból elmondta: elégedettek lehetnek a sorsolással.

– Vannak könnyebb és nehezebb ellenfelek is. Az első vagy a második helyen tovább lehet jutni. Utána már nehezebb menet jön – mondta az MKSZ elnöke, majd kitért a leukémiával kezelt Karl Erik Bøhnre is.

– A szövetségi kapitány állapota javul, a nyár közepén döntünk majd vele arról, hogy tudja-e vállalni a csapat felkészítését a világbajnokságra. Egyelőre úgy tűnik, csatlakozni tud a csapathoz – tette hozzá Vetési. A decemberi Európa-bajnokság negyedik helyezettje, Szerbia a B csoportban kapott helyet, ahol Dánia, Brazília, Kína, Japán és Algéria lesznek az ellenfelei.

A csoport: Montenegró, Hollandia, Franciaország, Dél-Korea, Kongói DK, Dominika.

B csoport: Dánia, Brazília, Szerbia, Kína, Japán, Algéria.

C csoport: Norvégia, Lengyelország, Angola, Spanyolország, Argentína, Paraguay.

D csoport: Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália.

A december 7. és 22. közötti vb-n a hatos csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe. A csoportkör találkozóira Belgrádban, Nišben, Újvidéken és Nagybecskereken kerül sor. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) jelezte, hogy D csoport mérkőzéseinek helyszíne az újvidéki Sport- és Üzletközpont (SPENS) sportcsarnoka lesz.

A vereség ellenére szuperligás a Spartacus

Szabadka: Spartacus Vojput–Morava (Velika Plana) 27:28 (14:13)

Sétaerdei sportcsarnok, 800 néző, vezette: Alimpić, Crnjanski (Palánka).

Spartacus Vojput: Kosović, Jelić 2, Pavlović 7, Janjić 4, Kaltak 2, Todorović 4, Matić, Jovanović 2, Kukić, Distol, Patócskai 4, Papić 2, Popović, Đukanović.

Morava: Dimitrijević, M. Rakić, Milosavljević 3, Tasić 5, Vojinović, Đurković 4, Z. Rakić 6, Urošević, Ćevan, Jokić 5, Petrović 1, Genčić, Đorđević, Kojić 1, Stevanović 3, Bojković.

A hét közben Novi Pazaron aratott győzelemmel a szabadkai együttes már feljutott a Szuperligába, így a Morava elleni vereség már semmit sem befolyásolt. Ennek ellenére a Kovačević, Distol és Stanković nélkül pályára lépő Spartacus sokáig kezében tartotta a mérkőzést, a Morava nyolc perccel a lefújás előtt egyenlített ki, majd két perccel később a vezetést is megszerezték. Két perccel a vége előtt a szabadkaiak 27:26-os vezetésre tettek szert, de két perc alatt a Morava két gólt lőtt, s ezzel a két ponttal a Spartacus mellett ők jutottak a Szuperligába. A találkozó végén mindkét együttes játékosai, a győztes és a vesztes is, a pályán ünnepelték a Szuperligába jutást.