2024. április 24., szerda

A diákok örültek, a szülők feszültek

A keddi halasztás után szerdán lesz a záróvizsga matematikából – A Demokrata Párt, az Új Párt és a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet is kéri az oktatási miniszter lemondását

A nyolcadikosok szerdán 12 órakor tesznek záróvizsgát matematikából, miután kedden elhalasztották a matematikából való tesztelést. Mint ismeretes, a minisztériumi bizottság kezébe került az egyik ,,kiszivárgott” tesztkombináció fénymásolata. Sajtóértesülések szerint a tesztek 2000 dinárért megvásárolhatóak voltak a diákok között. A Novosti újságírója arról számolt be, hogy három matematikatesztet vásárolt nyolcadikos diákoktól egyenként 2000 dinárért, ezek egyikének sorszámát kellett volna kihúznia Žarko Obradović oktatási miniszternek.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Szerdán a tesztelés előtt a miniszter nem húz tesztkombináció-sorszámot, hanem a tartalék tesztet használják, amelyet időben eljuttatnak az iskolákba.

Az általunk megkeresett iskolákban elmondták, a minisztériumból nem kaptak hivatalos magyarázatot, hogy mi is történt pontosan, annyi információt adtak nekik, hogy a záróvizsga matematikából szerdán 12 órakor lesz.

A diákok kedden mintegy negyed órával a megmérettetés megkezdése előtt értesültek arról, hogy elhalasztják a tesztelést, s habár mind a tanárok, mind a diákok meglepődtek, az is jellemző ilyen helyzetben, hogy a diákok a hirtelen feszültségoldódást nagy örömmel élték meg.

– Habár a diákok örültek a halasztásnak, a halasztás semmiképpen sem előnyös a diákok számára. Természetes reakció, hogy örülnek, s arra hirtelen nem is gondolnak, hogy a halasztás az nem eltörlés, a teszteléstől nem menekülnek meg. A szülők felháborodtak és feszültek voltak. Ők a hírt kellemetlen meglepetésként élték meg, szerettek volna minél előbb túljutni ezen. A szülők reakciója is érthető, hiszen a felnőtt reálisabban méri fel a helyzetet. A 14 év körüli korosztályra jellemző, hogy létezik még náluk csodavárás. Nyerni még egy napot, addig is még lehet tanulni, és egyáltalán: el lehet halasztani egy kellemetlen élményt. A gyerekeknek ugyanis ez a megmérettetés nagy feszültséghelyzet, főleg azért is, mert a diákok most már 75 százalékban ismeretlen feladatokat kapnak A nagyobb kihívás nagyobb szorongással is jár. Ilyenkor nem ritka a gyomorgörcs, a feszültségterhes légkör, fokozott a szívdobogás, a szorongás szintje ilyenkor magas. A gyerekek is tisztában vannak azzal, hogy jobb, ha ilyen helyzeten minél hamarabb túljutnak, de természetesen örülnek, hogy ezeket a kellemetlen vegetatív tüneteket, ha csak egy rövid időre is, de elkerülhetik, elodázhatják. Az, hogy a halasztás örömöt vált ki, ezzel magyarázható. Valójában nem is a feladat elhalasztása feletti öröm ez, hanem a kellemetlen vegetatív tünetek megszűnése, a pillanatnyi feszültségtől való megszabadulás feletti öröm – magyarázta Pázsin Farkas Julianna iskolapszichológus.

1995-ben már hasonlóan nagy botrány rázta meg a szerbiai közvéleményt. Akkor, tizennyolc évvel ezelőtt az anyanyelvből való felvételi teszt megírása után, délután derült ki, hogy a szerb nyelvi tesztek megoldásai kiszivárogtak, és függetlenül attól, hogy ez csak a szerb nyelvi tesztek esetében történt meg, az anyanyelvi tesztek eredményeit megsemmisítették, azaz a magyar diákok eredményeit is. Ekkor nem ismételték meg a tesztelést, hanem az a megoldás született, hogy az 5–8 osztály év végi anyanyelvi osztályzatokat pontozták, vagyis húsz pontot kaptak azok, akik 5-től 8-ig osztályig minden évben ötös átlageredménnyel végeztek. Most nem ez történik, hanem a tartalék tesztet veszi elő a minisztérium.

A tesztfeladatok mostani kiszivárgása miatt a Demokrata Párt követeli Žarko Obradović oktatási miniszter lemondását. „Ha önszántából nem mond le, és nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, akkor a kormánynak kell leváltania őt” – mondta Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt sajtószóvivője. A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet is kéri Obradović távozását és a minisztériumi hivatalnokok munkájának kivizsgálását is, mert – mint mondják – a matematikatesztek ellopása csak egy csepp a hibák és felelőtlenség tengerében.

Az Új Párt közleményében az áll: szégyen az, hogy a rendőrségnek kell a teszteket őrizniük. Követelik, a rendőrség vizsgálja ki az egyes személyek felelősségét az ügyben. Korábban is történtek hasonló esetek, de soha senkit nem vontak felelősségre. A párt a miniszter leváltását követeli.