2024. április 24., szerda

Záróvizsgáztak a diákok

Volt, aki nehezebb feladatokra számított az anyanyelvből történő tesztelésen

Kedden írják matematikából a záróvizsgát az általános iskolák nyolcadikosai, hétfőn anyanyelvből mérettetek meg. Az idén a feladatoknak már a 75 százaléka volt ismeretlen, vagyis olyan tétel, amelyik nem szerepel a vizsgára felkészítő feladatgyűjteményben, de ezeket a feladatokat is meg tudják oldani a tanulók az általános iskolában tanultak alapján. A tesztírás után érdeklődtünk néhány iskolában, hogy a termet elhagyó diákok mit mondtak a feladatokról.

Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola záróvizsgázói között megoszlott a vélemény arról, hogy könnyű vagy nehéz volt-e a teszt, volt, aki már háromnegyed óra után elhagyta a termet, s persze voltak, akik az utolsó pillanatig dolgoztak a feladatokon. Kurin Barta Klára igazgató elmondta, az iskolában már a tanév elején elkezdtek készülni a záróvizsgára, s bár a májusi próbatesztelésen nem túl erős eredményt produkáltak, kiderült, hogy mire kell figyelni, mit kell erősíteni a záróvizsgára. Ebben a tanintézményben 44-en záróvizsgáztak magyar nyelvből és 11-en szerb nyelvből.

Kálmán Zsuzsanna pedagógiai vezető arról számolt be, hogy a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 18 nyolcadikosa a tesztelés előtt és után is felszabadult volt; mint mondta, nem nagyon izgulós generációról van szó. A diákok szerint nem volt annyira nehéz a teszt, mint amilyenre számítottak. Ebben az iskolában is már az év elejétől készültek a záróvizsgára, és a próbatesztelést természetesen itt is elvégezték, ami szintén arra adott választ a tanároknak, hogy a diákoknak hol vannak hiányosságaik, mit kell még gyakorolni.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az anyanyelvi megmérettetéstől kevésbé tartanak a diákok, mint a matematikától, s a tanulók az idén is ezt mondták.