2024. április 19., péntek

Színes, hangulatos fesztiváli forgatag

Zentán rengetegen voltak kíváncsiak az I. Tiszavirág Fesztiválra

A Tisza virágzása ugyan Zentánál még nem igazán kezdődött el, de ettől függetlenül remekül érezhették magukat a város lakói, akik a hétvégén ellátogattak az idén először megrendezett Tiszavirág-fesztiválra. A kisebb műszaki gondokat leszámítva a rendezvény szervezői, a Zentai Idegenforgalmi Iroda munkatársai is kitűnőre vizsgáztak.

A pénteken és szombaton megrendezett össznépi kavalkádot egyébként azért hívták életre, hogy a város lakóinak figyelmét felhívják a Tisza folyó élővilágára, különös tekintettel a világon egyedülálló természeti jelenségre, a tiszavirágzásra. Ezidáig ugyanis, legalábbis Zentánál, a strandolási és a fürdési lehetőség mellett figyelmen kívül hagyták a legmagyarabb folyó adta, szinte korlátlan kikapcsolódási lehetőségeket.

A kavalkádot pénteken a Tiszamenti Fúvószenekar és a zentai mazsorettek fellépése nyitotta meg, majd az este folyamán az adai Sin Seekas és a helybéli Ágota & Her Friends formáció szórakoztatta a közönséget. A sétányon kialakított borutcában pedig helyi és környékbeli borászok búkergetőit kóstolhatták meg a látogatók, az ilyen alkalmakkor elmaradhatatlan lacikonyhásnál pedig emberbarát árakon frissülhettek fel, vagy pedig lakhattak jól a zentaiak. Szombaton a délelőtti órákban horgászversennyel folytatódott a rendezvénysorozat, délután pedig amíg a vállalkozó kedvű zentaiak számára halászléfőzést szerveztek a rakparton, a sétányon mexikói, brazil, új-zélandi cserediákok népszerűsítették szülőhazájukat. A Rozetta kézműves társaság és a Locator Környezet és Városvédő Egyesület kiállítóhelyeinél környezetbarát anyagokból készült zacskók és szatyrok elkészítésének a fortélyait leshették el az érdeklődők. A nemrég megalakult Lajka Állat-és Természetvédő Egyesületének pultjánál új gazdira lelhettek a szervezet aktivistái által gondozott kutyusok és macskák, a ZynthArt Fotó Klub tagjai pedig kiváló minőségű Facebook-profil fényképeket készítettek mindazok számára, akik ellátogattak a táborhelyükhöz. A délutáni órákban a zentaiak tamburamuzsika mellett sétálhattak a kézművesek és a civil szervezetek pultjai között, vagy pedig egy frissítő ital társaságában gyűjtötték az erőt az esti koncertekhez.

A fellépések előtt Ceglédi Rudolf, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Ceglédi beszédében többek között kiemelte, hogy amíg ma a zentaiak gyönyörködhetnek a Tiszában, sétálhatnak a csodálatos, gesztenyefákkal szegélyzett rakparton, nyáron pedig megmártózhatnak a hűs hullámaiban, addig a partján letelepedett embereknek évszázadokon át az életet, a megélhetést jelentette a folyó.

Ezután Zenta legjobb sportolói közül Halasi Éva savate világbajnok, Györe László teniszező, az Orange Bowl ifjúsági tornájának a győztese és a Zenta Maros mix-Tubertini világbajnok sporthorgászai léptek a színpadra, akiknek ajándékokkal kedveskedtek a szervezők.

Ekkora már szinte tűt sem lehetett leejteni a lampionokkal hangulatosan kivilágított sétányon, annyian voltak kíváncsiak az alkonyatba boruló Tiszán a helybéli csónak-és hajótulajdonosok és a kajakosok fáklyás, mécseses felvonulására, majd az ezt követő koncertekre.

A talp alá valót a fesztivál második estéjén elsőként a budapesti Kettő Kettő Tánczenekar biztosította. A Zentán már több alkalommal is sikeres koncertet adó együttes ezúttal is alaposan megtáncoltatta a pörgős, instrumentális ska zene rajongóit, utánuk pedig a törökkanizsai Recycle

Bin fellépése, majd retró-zenét produkáló lemezlovas zárta az igazán hangulatos és színes fesztiváli forgatagot.