2024. április 25., csütörtök

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek Budapesten

Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg tegnap reggel a Parlament melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Áder János köztársasági elnök megkoszorúzza a Mártírok emlékművét Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 24. évfordulóján a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájánál (Fotó: MTI)

Áder János köztársasági elnök megkoszorúzza a Mártírok emlékművét Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 24. évfordulóján a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájánál (Fotó: MTI)

A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a köztársasági elnök és a házelnök mellett koszorút helyezett el többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának elnöke, Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese, Benkő Tibor vezérkari főnök és Szarka Gábor miniszteri biztos.

Koszorúzott Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság főtitkára, Puskás András, az V. kerület alpolgármestere, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség, az 56-os Szövetség, valamint az MSZP.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének 24. évfordulóján tartott megemlékezésen jelen volt többek mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság biztosa.

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót – törvénysértő ítélet után – 1958. június 16-án végezték ki Budapesten. Holttestüket a börtönudvaron betonba ágyazták, majd 1961-ben titokban átvitték a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájába.

A kivégzések harmincadik évfordulóján, 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság felhívást intézett a társadalomhoz az 1956 utáni megtorlás áldozatainak erkölcsi, politikai és jogi rehabilitációja érdekében. A köztemetőben június 16-án mintegy négyszázan koszorút helyeztek el a 301-es parcellában, és felolvasták a kivégzettek 244 fős listáját; ugyanazon a napon a párizsi Pére Lachaise temetőben a családtagok jelenlétében felavatták Nagy Imre jelképes sírját.

Gyurcsány Ferenc a baloldali erők összefogását sürgette a jövő évi választás előtt, a kormány leváltására tegnap Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori rózsadombi házánál a Demokratikus Koalíció (DK) rendezvényén. A hozzávetőleg 300–400 fős tömeg Nagy Imrének az 1958 e napján történt kivégzésére emlékezve gyűlt össze.

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök a Nagy Imrét követő Kádár-korszakról szólva kifejtette: Kádár János próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni, de ez nem sikerülhetett, mert a diktatúrából nem vezet út a szabadságba.

Orbán Viktorra utalva leszögezte: „hatalma érdekében az ócska, ósdi keresztény, konzervatív középosztály összes eszmei zagyvasága és önzése által fordított utat jár, lopja a szabadságot”. Ennek következménye – a szónok szerint –, hogy ma félnek az emberek, csöndben vannak. Szavai szerint attól lehet tartani, hogy a jövő évben még a szavazófülkében is félni fognak, mert a hatalom még ott is figyeli őket, hogy kire adják a voksukat.

A volt miniszterelnök szónoklatában – tapsok kíséretében – többször is visszatért Orbán Viktor és kormánya kritikájára, amíg a maga őszödi beszédét a megtisztulás, egy új korszak kezdeteként jellemezte. Szerinte a Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog, ám ehhez, mint kifejtette „bölcsességre, és a sok politikus között egy-két államférfire is szükség lenne”.

Gyurcsány Ferencet megelőzően Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke az 1956-os forradalomról és Nagy Imre szerepéről beszélt. Mint kifejtette, a történelmi jelentőségű események sodrában nem a forradalom falta fel a gyermekeit, hanem a gyermekek a forradalmat. Most arra van szükség, szögezte le, hogy az összefogás érdekében ismerjük meg, fogadjuk el, és tűrjük el egymást.

1989. június 16-án Budapesten – ahogy akkor nevezték – a nemzeti gyász és megemlékezés napján a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót. A kormány és az ellenzék közös szervezésében zajló gyászszertartáson mintegy 250 000 ember búcsúzott a mártíroktól. Az ünnepélyes újratemetésre az Új köztemető 301-es parcellájában került sor, ott, ahol a maradványokat megtalálták.

Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.