2024. április 25., csütörtök

Az árhullám elhagyta Újvidéket

Bezdántól Újvidékig hétfőn még rendkívüli árvízvédelmi intézkedések voltak érvényben. Vajdaság székvárosában a Duna vasárnap tetőzött 678 centiméteren, hétfő reggel már két centiméterrel alacsonyabb volt a vízszint, Bezdánnál pedig 718 centimétert mértek a szakemberek. Az előrejelzések szerint a folyó vízszintje stagnál, majd lassú apadásba kezd. Đorđe Babić, a belügyi tárca rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének helyettes vezetője szerint a Duna Újvidék alatti szakaszán nem lesznek gondok. Mint megjegyezte, ezen a szakaszon csupán rendes árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Mentőegységeink továbbra is a belcsényi és a zalánkeméni veszélyeztetett területeken maradnak, és segítenek polgároknak a visszaköltözésben – mondta Babić.

A Vajdaság Vizei közvállalt ugyanakkor arra inti a polgárokat, hogy bár az árhullám teteje elvonult, az még egyáltalán nem azt jelenti, hogy a veszély is elmúlt volna. Hozzáteszik, hogy a visszahúzódó víz ugyanúgy károkat okozhat, mint az áradó víz.

A Vajdaság Vizei vízgazdálkodási közvállalat szerint a védett települések nem kerültek veszélybe, a veszélyeztetett területeken pedig, vagyis Belcsény község településein és a Duna árterületére épült települések egy részén levő épületeket már elöntötte az ár. Jelenleg a Duna mentén 207 kilométeren van érvényben rendes árvízvédelmi készültség, rendkívüli pedig 195 kilométeren.

A belgrádi városvezetőség szerint a fővárost nem veszélyezteti az ár. A Duna hétfőn elérte a 493 centimétert, a következő két napban további 2 centiméternyit növekszik a vízszint, majd lassú apadás várható. Aleksandar Antić, Belgrád képviselőházának elnöke kiemelte, hogy az utóbbi öt évben a főváros mindent megtett, hogy megvédje a polgárok vagyonát az árvizektől.