2024. március 29., péntek

Tizenöt tevékeny esztendő

Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte meg szombaton a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban díszüléssel kezdődő rendezvényen Erdély Lenke, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke üdvözölte a vendégeket, akik között jelen volt Valka Károly, a VMSZ tanácsának elnöke, dr. Bimbó Mihály, a VMSZ alelnöke, mgr. Deli Andor, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, a tartományi kormány alelnöke, valamint Juhász Attila, a VMSZ Újvidéki Szervezetének a megbízottja, a Tartományi Művelődési Titkárság segédtitkára.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Erdély Lenke köszöntőbeszédében elmondta, hogy pontosan 15 évvel ezelőtt alakította meg Galambos László tíz bátor újvidéki magyarral karöltve a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetét. Tettükben kettős cél vezérelte őket. – Az egyik, hogy az újvidéki magyarság nagyobb szerepet vállalhasson a város életében, a másik pedig az, hogy már az akkor legnépesebb és legbefolyásosabb magyar párthoz tartozzon. Ezzel a döntéssel, az újonnan alakult szervezet kétség kívül megerősítette a város politikai színterén az újvidéki magyarok pozícióit, ezzel egyidejűleg a vajdasági magyarság érdekképviseletét is – mondta. A kezdetben tíztagú városi szervezet tagsága az évek során növekedett, és ma már 480 taggal büszkélkedhet. Időközben hat helyi szervezet létesült, nemcsak Újvidéken, hanem a környező településein is: Piroson, Budiszaván, Péterváradon, Kamenicán, valamint Kátyon.

Mint elmondta, az eltelt másfél évtizedben az Újvidéki Városi Szervezet legfontosabb tevékenységei közé tartozott többek között a város területén számos civil szervezet létrehozása, a magyar tannyelvű oktatás fejlesztése, a Mozaik és az Európa Alapítvány megalapítása – ennek feladata a Mozaik Televízió, valamint az épülőben lévő Európa Kollégium működtetése –, Fehér Ferenc köztéri mellszobrának felállítása, a Mária Neve katolikus nagytemplom felújítása, a telepi Szent Erzsébet katolikus templom tornyának renoválása, a budiszavai Magyarok Nagyasszonya Templom parókiájának és orgonájának, valamint a Katolikus Körnek a felújítása is, továbbá szervezetük minden időszakban több-kevesebb sikerrel gondoskodik az Újvidéki Színház, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, a pirosi, a budiszavai és a kátyi művelődési egyesületek anyagi támogatásáról.

Az újvidéki tagság és magyarság mozgósítása érdekében az idén két új helyi szervezetet alakítanak azzal a céllal, hogy az aktív tagság létszámát gyarapítsák, és a város magyar lakosságát közvetlenebb módon értesítsék a sokszínű tevékenységükről, eredményeikről.

A Városi Szervezet szakbizottságai továbbra is folytatni fogják a működésüket, a rendezvények megszervezését. A csapatmunka nagyon fontos a Város napja, a Csárdásbál, a Fehér Ferenc köztéri mellszobor megkoszorúzása, a karácsonyi fogadás, a lakossági fórumok megszervezése alkalmából. A városon kívüli helyi szervezetek is a művelődési egyesületekkel karöltve felvállalták több rendezvény megszervezését, ezek mindig sikeresnek bizonyulnak, mint például a budiszavai Falunap, a Sulisztár-verseny vagy a pirosi Fehér Ferenc ME napjának megünneplése. Ezeket a rendezvényeket azért szervezzük, mert igény van rájuk, s mert az újvidéki magyarság szeret együtt lenni, szereti azt tudni, hogy vagyunk, és egymáshoz tartozunk, egymásra számíthatunk – hallottuk a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnökétől.

Az ünnepélyes évforduló keretében Erdély Lenke díszoklevelet adott át azoknak a személyeknek, akik legalább tíz éve VMSZ-tagok, valamint köszönőlevelet Valka Károlynak, dr. Bimbó Mihálynak és Juhász Attilának.

A díszoklevelek kiosztását követően Pásztor István, a VMSZ elnöke üdvözölte a jelenlévőket, megköszönte az Újvidéki Városi Szervezetnek, hogy sokoldalú munkásságot fejtett ki, Erdély Lenke pedig megköszönte az elnöknek, hogy bármilyen kezdeményezésről legyen is szó, mindig számíthatnak a pártközpont segítségére, majd köszönőszavai után megkezdődött a bál.