2024. április 18., csütörtök

A Föld lakossága az évszázad végére 10,9 milliárdra növekedhet

A Föld lakossága 2025-re a mai 7,2 milliárdról 8,1 milliárdra, 2050-re 9,6 milliárdra, az évszázad végére pedig 10,9 milliárdra növekedhet – legalábbis ezt vetíti előre az ENSZ-nek a teljes világra vonatkozó népesség-előrejelzése (World Population Prospects), amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a világszervezet székhelyén.

A washingtoni egyetem kutatói által az ENSZ számára készített tanulmány szerint India 2028 körül várhatóan „behozza” Kínát, ha mindkét országban 1,45 milliárd ember él majd akkor. India lakossága ezt követően 1,6 milliárdra gyarapodik, majd lassan csökkenni kezd, 2100-ra 1,5 milliárd lesz. A kínai népesség 2030 után indul majd csökkenésnek, 2100-ra várhatóan 1,1 milliárdra apad.

Nigéria lakossága az előrejelzés szerint lekörözi majd az Egyesült Államokét az évszázad közepére, amikor is az utóbbi államnak 400,8 millió, az afrikai országnak pedig 440,3 millió lakosa lesz. Nigéria 2100-ra már Kínával versenghet a második legnépesebb ország címéért, addigra vélhetően 913,8 millió ember él majd a területén.

Az afrikai kontinens egészén 2100-ig megnégyszereződik a lakosság száma, a jelenlegi 1,1 milliárdról 4,2 milliárdra emelkedik.

A világ Afrikán kívüli részén a lakosság mindössze 10 százalékkal gyarapodik majd, ami pedig Európát illeti, ott 14 százalékos csökkenés jósolható az évszázad végéig.

John Wilmoth, a Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályán (Department of Economic and Social Affairs – DESA) belül működő Népesedési Osztály igazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet a várhatóan széles hibahatárra. Ilyen hosszú távon ugyanis a népesedés alakulását három tényező alapvetően befolyásolhatja, mégpedig a termékenység szintje, a halálozási arány és a migráció – mondta.

Emlékeztetett, hogy világszinten a hatvanas évek óta meglehetősen gyorsan hanyatlott a termékenységi ráta, az egy nőre eső gyermekszületések átlaga olyan nagy országokban is csökkent, mint Kína, India, Indonézia, Irán, Brazília és Dél-Afrika. Ugyanakkor több mint öt százalékkal emelkedett ez a mutató 15 magas termékenységi szintű afrikai országban, köztük Angolában, Kamerunban, Kongóban, Etiópiában, Mozambikban, Nigerben és Nigériában.