2024. április 16., kedd

Rács mögött hat politikus és tisztviselő Csehországban, Zeman a kormány távozását szeretné

Vizsgálati fogságba került szombaton hat cseh politikus és magas rangú tisztviselő, köztük Jana Nagyová, Petr Nečas miniszterelnök kabinetfőnöke, akiket a korrupcióellenes rendőrség csütörtöki razziája során vettek őrizetbe Prágában.

Miloš Zeman köztársasági elnök úgy véli, hogy a botrány után Petr Nečas kormányának nem kellene folytatnia munkáját. A kormánypárt végrehajtó bizottsága szombatra virradóra kiállt a miniszterelnök és pártelnök mellett.

A rendőrség csütörtöki razziája alkalmával a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat, illetve vállalkozó székhelyén összesen nyolc személyt vettek őrizetbe. Közülük hét személy ellen vádat emeltek korrupció, illetve hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával. Kilencedikként szombatra virradóra őrizetbe vették Marek Snajdr volt parlamenti képviselőt is, aki az akció idején külföldön tartózkodott. Visszatérése után önként jelentkezett a rendőrségen.

A csütörtökön őrizetbe vett nyolc személy közül egyedül Lubomír Poul, a kormányhivatal vezetője ellen nem emeltek vádat. Ennek konkrét oka nem ismeretes.

A nyolc őrizetbe vett személy közül hatot az ostravai járási bíróság küldött a rácsok mögé. Vizsgálati fogságba került Jana Nagyová, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt vezetője, Jan Pohunek hírszerző, Petr Tluchor, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt képviselőházi frakcióvezetője, Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter és Roman Bocek volt mezőgazdasági miniszterhelyettes.

A hét vádlott közül egyedül Milan Kovandát, a katonai hírszerzés főnökét nem helyezték vizsgálati fogságba. Ő szabadlábon védekezhet. Marek Snajdr ügyében pedig később dönt a bíróság.

A hatályos cseh törvények szerint az érintetteket három hónapig tarthatják vizsgálati fogságban.

Miloš Zeman államfő is megszólalt az ügyben, s úgy vélte, hogy Petr Necas kormányának a botrány után nem kellene folytatnia munkáját.

– A vádakat nagyon komolynak tartom. A rendőrfőkapitány és a legfőbb államügyész urak meghallgatása után arra a következtetésre jutottam, hogy a vádak megfelelő bizonyítékokon nyugszanak. Bár ez közvetett, de világos válasz a kérdésre – válaszolta Zeman újságíróknak a közép-csehországi Lidicében. Az újságírók azt kérdezték az államfőtől, jónak tartaná-e, hogy Petr Necas kormánya továbbra is hivatalában maradjon.

A legerősebb kormánypárt, az ODS végrehajtó bizottsága szombatra virradóra véget ért ülésén kiállt Necas mellett. – Az ODS szélesebb vezetése támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és pártelnököt – közölte Miroslava Nemcová, a párt alelnöke.

A szombati prágai lapok szerint egyszerre komédia és tragédia is a kormányfő kabinetfőnökének esete. Az újságok szerint paradox dolog, hogy bár az ügyben szereplő százmilliós kétes üzletekben utazó vitatott vállalkozók és lobbisták továbbra is szabadon vannak, addig a miniszterelnök környezetében lejátszódó „szirupos filmsorozat” szereplői ellen már vádat is emeltek. 

A miniszterelnök kabinetfőnökének esete a katonai hírszerzéssel nevetséges lenne, ha nem bizonyítaná, hogy a magas posztokon lévő személyek súlyosan hibáztak – vélekedik a konzervatív Lidové Noviny.

A botrány másik központi témáját – az ODS három volt képviselője tavaly ősszel jól fizető állást kapott azért, hogy politikai engedményeket tettek a kormánynak – a cseh sajtó szerint nagyon nehéz bűncselekményként értelmezni.

– Ha elfogadnánk, hogy korrupciónak minősíthető az, ha valaki bizonyos szolgálatokért bizonyos posztot kap, akkor az bizonyos értelemben az ezer éve létező politikai gyakorlat végét jelentené – mutat rá a Mladá Fronta Dnes.