2024. április 25., csütörtök

Politikai földrengés Prágában

A kormány is belebukhat a korrupcióba, megfigyelési botrányba és a példátlan razziába

A cseh kormány és Petr Nečas miniszterelnök azonnali lemondását, továbbá mielőbbi előrehozott parlamenti választás kiírását követeli az ellenzék. Érvelése szerint a kisebbségi, jobbközép kormányt olyan botrány rázta meg, amire Csehország történetében még nem volt példa. A botrány csütörtökön robbant ki, miután a szervezett bűnözés és korrupcióellenes rendőrség kormánypárti politikusokat és (volt) magas rangú kormányhivatalnokokat vett őrizetbe egy országos razzia – hivatalos szóhasználattal: intervenció – során.

Eddig nyolc személyt tartóztattak le, mind prágaiak. Közülük hét ellen már vádat is emeltek. Korrupcióval, törvénytelen haszonszerzéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják őket. Sajtóértesülések szerint a rendőrség zavaros korrupciós ügyekről rántotta le a leplet, a politika és az üzleti világ törvénytelen összefonódásait derítette fel, és az akció még folytatódhat is.

Csehország húszéves történetében ez az első eset, hogy letartóztatják a miniszterelnök több, legközelebbi munkatársát is. Az ügy másik pikantériája, hogy a hónapok óta előkészített akciót az olomuci (morvaországi) államügyészség felügyeli. Ez arra utal, hogy a nagyszabású tervbe nem akarták bevonni a prágai erőket. Alighanem attól tartva, hogy a fővárosiak értesítik a kormányt és megakadályozzák a letartóztatásokat.

A rendőrség így zavartalanul „látogathatott el” a prágai kormányhivatalba és több minisztériumba is, ahol számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le; kereskedelmi bankokból pedig komplett széfeket vittek el. (Összesen 31 helyszínen tartottak házkutatást; állami hivatalokban és több magáncégnél is.). A Komercní Banka egyik prágai irodájának biztonsági széfjeiből legalább harminc kiló aranyat, készpénzt és iratokat is elkoboztak.

A példátlan akcióban – amely Prágára, Közép- és Kelet-Csehországra terjedt ki – csaknem négyszáz rendőr és kommandós vett részt, akik közül sokan símaszkot viseltek. A letartóztatottak többsége a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) befolyásos tagja, politikusa, de akad közöttük pártközeli lobbista és üzletember is. A szálak egészen a 49 éves Nečas miniszterelnök közvetlen környezetéhez vezetnek.

Az őrizetbe vettek között van Jana Nagyová, a miniszterelnök kabinetfőnöke, a katonai hírszerzés jelenlegi és volt vezetője (Milan Kovanda és Ondrej Páleník), valamint három volt magas rangú kormánytisztviselő, így Ivan Fuksa, korábbi mezőgazdasági miniszter is. A hatóság emberei házkutatást tartottak a kormányhivatalban és a védelmi minisztériumban is, ami nemhogy Csehországban példátlan, de még a kommunista Csehszlovákia 74 éves fennállása alatt sem fordult elő soha.

Azt beszélik, hogy a korrupciós ügyek mind Roman Janoušek és Ivo Rittig prágai milliárdos lobbistákhoz kötődnek, akik több közbeszerzési pályázat eredményét befolyásolták. Ebben állítólag nagy segítségükre volt Jana Nagyová miniszterelnöki kabinetfőnök (akiről azt pusmogják, hogy „főnökével” nem csak munkajellegű a kapcsolata) és Lubomír Poul, a kormányhivatal vezetője. (Mindkettőjüket előállították, de Janoušek és Rittig – a nagy titoktartás ellenére is – időben lelépett.).

Nagyovát egy másik üggyel is kapcsolatba hozták. Eszerint a hölgy kérésére a katonai hírszerzés megfigyelte a miniszterelnök feleségét, Radka Nečasovát, aki a héten jelentette be, hogy elválik a férjétől. Nagyová kezdeményezésére más személyeket is megfigyeltek.

A rendőrség akciója meglepte az ellenzéket, de a kormányt is. Olyannyira, hogy a 2010 nyara óta hivatalban levő Nečas miniszterelnök csütörtökön „eltűnt” és csak késő délután került elő. Azóta többször megerősítette: nem mond le, ártatlan az ügyben. Munkatársait is védelmébe vette, mondván, nincs tudomása arról, hogy bűncselekményeket követtek volna el. Tegnap pedig a rendőrségi razziát bírálta.

A hatósági rajtaütés rendkívül súlyos belpolitikai válságot, politikai földrengést okozott Prágában és sokkolta az egész társadalmat. A cseh lapok szerint drámai órák elé néz az ország. Ha hitelesnek bizonyulnak a rendőrség bizonyítékai, a Nečas-kormány alighanem meg fog bukni, és valószínűleg szeptemberben előrehozott parlamenti választás lesz. Ha viszont a hatóság nem tud meggyőző bizonyítékokkal előállni, szintén óriási botrány várható. Akkor főleg arra kell választ adni, hogy milyen érdekcsoportok rendelték meg a razziát.