2024. március 29., péntek

Hatszáz kutya sorsa

Az Alex Kutyamenhelyet a bezárás fenyegeti – ha kijavítják a hiányosságokat, megkapják a működési engedélyt

Tíz éve működik Szabadkán az Alex Kutyamenhely, ahol eddig mintegy ezer kóbor ebnek adtak otthont. Az elmúlt években az önkéntesek segítségével és főleg magánszemélyek adományaiból jelentősen javultak a menhelyen az állattartás körülményei, és tavaly áprilisban beadták a menhely bejegyeztetéséről szóló kérelmüket is, azonban az ott készített jelentés alapján a Köztársasági Állategészségügyi Felügyelőség a napokban a menhely bezárásáról és felszámolásáról döntött, mert az nem tesz eleget az állatmenhelyek működtetésének feltételeiről szóló szabályzatnak.

Mint Adriana Nađ, a menhely felelős munkatársa elmondta, 90 napjuk van a menhely felszámolására, és bár panaszt nyújtottak be a döntés ellen, a kijelölt határidő ettől még nem tolódik ki.

–Amennyiben megkezdjük a hiányosságok kiküszöbölését, a köztársasági felügyelőség hajlandó meghosszabbítani a most megszabott 90 napos határidőt, úgyhogy a következő hónapokban megpróbáljuk megteremteni azokat a feltételeket, melyek a szabályzatban vannak, és bejegyeztetni a menhelyet. Amikor tavaly decemberben a felügyelőség nálunk járt, nem közölték velünk az észrevételeiket a hiányosságokról, és a most kézhez kapott végzésben sem jelölték meg, milyen feltételeknek nem teszünk eleget, de nagyjából tudjuk, min kellene változtatni. Mivel a menhely lakott területen van, így a kerítéseket át kell építeni, hogy a menhelyet vizuálisan is elszigeteljük és hangszigeteljük, a boxokat elválasztó drótkerítést náddal kell bevonnunk, nincs tűzvédelmi rendszerünk, sem olyan részlege a menhelynek, ahová az újonnan érkezett állatokat helyezzük el, de fel kellene újítani a konyhát is. Mindenképpen szükséges lenne beoltatni a kutyákat, mintegy öt éve azonban erre nem került sor, mert egyszerűen nem futja rá, viszont mindegyik állatot ivartalanítottuk. A várostól nem számítunk segítségre, mert ha akartak volna, már rég segíthettek volna – mondta Adriana.

A menhelyen ma mintegy hatszáz kutyáról gondoskodnak, és kizárólag beteg állatokat fogadnak be. A menhely felszámolása kapcsán az volt az elképzelés, hogy mivel több ebet már nem fogadnak be, a meglévőket igyekeznek örökbe adni, a megmaradt kutyák pedig a következő években természetes úton kimúlnak majd, így a kutyák száma folyamatosan csökkenni fog, és néhány éven belül a menhely kiürül. A menhely mostani bezárása azonban felveti a kérdést, hogy hová kerülnek ezek a kutyák, ha már nem lesz, aki gondoskodik róluk. A városi állatmenhely hónapok óta nem dolgozik, mert hatóságilag felfüggesztették a működését, de a befogott kutyák a mai napig ott vannak. Az Alex Kutyamenhely esetében azonban nemcsak a működést tiltották be, hanem a felszámolásról is döntöttek, miközben a városi menhely nem tudja átvenni az állatokat, és Szerbiában alig néhány olyan menhelyet jegyeztettek be, ahová ezek az állatok kerülhetnének, csakhogy azok úgyszintén tele vannak, vagy olyan kis kapacitásúak, hogy nem tudnak befogadni ennyi állatot.

– Az állatvédelmi törvény tiltja az eutanáziát, így azt sem tehetjük meg, hogy elaltatjuk ezeket a kutyákat, viszont ha elkerülnek máshová, a biztos halál vár rájuk, mely cseppet sem lesz humánus, mint ahogy az sem, ha egyszerűen kitesszük őket az utcára. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz, ha végleg bezárják a menhelyet, valószínűleg számíthatunk pénzbüntetésre is, és lehet, hogy hatóságilag elveszik a kutyákat. Úgyhogy csak az marad, hogy megpróbálunk mindent megtenni, hogy megfeleljünk a feltételeknek, és ezúton szeretnék kérni mindenkit, hogy aki építőanyag, tégla, nád, cement formájában vagy egyéb módon tud, az segítsen nekünk, mert nagy munka áll előttünk, és rengeteg pénzbe kerül mindez, amit önerőből nem tudunk megoldani – tette még hozzá a menhely munkatársa.