2024. március 28., csütörtök

Bezdánnál már apad a Duna

A folyó csütörtökön a bezdáni mérőállomásnál elérte a 754 centimétert, és pénteken hajnalban is ezen a szinten állt, majd megkezdődött a lassú apadás. Szombatra 740 centiméteres vízszintet jelzett előre a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, a következő napokban folyamatosan 15–20 centis apadásra lehet számítani. A mostani tetőzés közel járt a történelmi csúcshoz, az 1965-ben mért 766 centiméterhez.

Vízben álló erdő: valójában egy bezdáni üdülőtelep bejárata (Fotó: Fekete J. József)

Vízben álló erdő: valójában egy bezdáni üdülőtelep bejárata (Fotó: Fekete J. József)

Az akkor kialakított védművek kiállták az árhullám nyomását, de természetesen a levonuló árhullám is komoly megpróbáltatásoknak teszi ki a töltéseket. A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának vezetője, Predrag Marić a SomborNjuz hírportál szerint a helyszínre látogatva kijelentette, hogy a folyó e szakasza ellenőrzés alatt áll, akárcsak mindenütt, ahol árvízvédelem folyik. Úgy értékelte, hogy az illetékes hatóságok és a zombori önkormányzat a megfelelő módon kezelik a helyzetet.

A rendőrség egyébként csütörtökön lezárta a lakosság előtt a Dunához, illetve a töltésekhez vezető utakat, ahová addig még különjáratú autóbuszokkal is érkeztek kíváncsiskodók. A rendőrség szerint erre a nézelődők és a gátak biztonsága érdekében egyaránt szükség volt.

Apatinnál pénteken 817 centimétert mértek, egy nap alatt 10 centit emelkedett a Duna. Az előrejelzés szerint ma már csak két centit növekszik, itt áll be a tetőzés, és vasárnaptól Apatinnál is apadni kezd.