2024. április 20., szombat

Snowden: Nem vagyok áruló, sem hős, amerikai vagyok

Megszólalt az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója – Brüsszel magyarázatot kér Amerikától

Nem vagyok sem áruló, sem hős. Amerikai vagyok – mondta a South China Morning Post című lapnak adott exkluzív interjújában egy titkos hongkongi helyszínen szerdán Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója.

„Azok, akik úgy vélik, hibáztam, amikor Hongkongba jöttem, félreértették a szándékaimat. Nem azért jöttem ide, hogy elbújjak az igazságszolgáltatás elől. Azért vagyok itt, hogy felfedjek egy bűntettet” – jelentette ki a nagy nemzetközi visszhangot és az Egyesült Államokban hatalmas botrányt kiváltó leleplezés 29 éves főszereplője.

Snowdenről két napja csak annyit lehetett tudni, hogy hétfőn délben kijelentkezett abból a hongkongi szállodából, ahol május 20-a óta tartózkodott, és ahonnan a kiszivárogtatást megkezdte. Azóta vélhetően egy magánlakásban él.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős alelnöke levelet írt Eric Holder amerikai igazságügyi miniszternek, amelyben magyarázatot kér a múlt héten kirobbant megfigyelési, adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban – erősítette meg a biztos szóvivője az MTI-nek.

A tekintélyes brit üzleti napilap, a Financial Times értesülése szerint Reding még hétfőn írt Holdernek, a levélben pedig arra az álláspontra helyezkedik, hogy az olyan programok, mint a PRISM és az azokat lehetővé tevő jogszabályok súlyosan káros következményekkel lehetnek az európaiak alapvető jogaira.

Szerda délelőtt a Twitteren maga Viviane Reding is megerősítette, hogy részletes magyarázatot kért Holdertől a PRISM-ről. A luxemburgi biztos más rövid üzeneteket is közzétett a témában a délelőtt folyamán. Ezek szerint Reding úgy véli, hogy az európaiak jogait alááshatják azok a vállalatok, amelyek az európaiak jogaival szemben az amerikai törvényeket részesítik előnyben, emellett pedig az alelnök azt is leszögezi, hogy az EU és az Egyesült Államok kapcsolatának alapja a jogállamiság és az alapvető jogok tisztelete.

Mina Andreeva, Reding szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a biztos a PRISM-rendszer működéséről és az azt szabályozó amerikai jogszabályokról kért felvilágosítást Washingtontól. A szóvivő szerint Viviane Reding a levélben nyomatékosította, hogy az európaiaknak jogukban áll tudni arról, ha személyes adataik egy nagyléptékű hírszerzési akció részét képezték. Az alapjogi és igazságügyi biztos arra is választ vár az amerikai minisztertől, hogyan deríthetik ki az európaiak, hogy hozzáfértek-e az adataikhoz.