2024. április 20., szombat

A szerb kormány ellenőrizni szeretné az internetfelhasználókat

A kereskedelmi és telekommunikációs minisztérium szabályzattervezetet készített az elektronikus kommunikáció megfigyeléséről. A jogszabálytervezet szerint az internetfelhasználók adatait a bírósági döntés megkerülésével adhatják át a szerbiai titkosszolgálatoknak. Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa élesen kritizálta a minisztérium szándékát. Ennek ellenére a tárca elvetette az adatbiztos észrevételeit.

A telekommunikációs minisztérium véleményezésre küldte az adatvédelmi biztoshoz az elektronikus kommunikáció megfigyelésének technikai és programfeltételeiről szóló szabályzatot. Šabić szerint ebben a szabályzatban a minisztérium egy „okiratot” emleget, amely jogi alapot biztosít a szerbiai polgárok internetforgalmának megfigyelésére, valamint az adatok továbbítására.

– Ezzel kapcsolatban, már magam sem tudom hanyadszor hangsúlyozom, hogy az alkotmány szerint a bírósági döntés lehet az egyedüli jogalapja az alkotmány által szavatolt titkos kommunikációhoz való jog megsértésére – mondta az adatbiztos.

Szavai szerint a szabályzattervezetben a „bírósági döntés” fogalom helyett, a kétértelmű „okirat” kifejezést alkalmazzák, amely teret enged a polgárok alkotmányos jogai megsértésének.

Stefan Lazarević telekommunikációs államtitkár ugyanakkor azt állítja, hogy az adatvédelmi biztos egyes észrevételeit hamarosan jóváhagyják, másokat pedig a szabályzatról szóló további eljárás alatt teszik meg. Ilyen például az „ügyirat” megfogalmazás lecserélése „bírósági döntésre”, amelyet az elektronikus kommunikációról szóló törvény módosítása esetén tehetnek csak meg.