2024. április 25., csütörtök

Megérkezett az árvíz

Az előrejelzések szerint Bezdánnál ma 745 centiméteren tetőzhet a Duna – Rendkívüli intézkedések az országhatártól Begecsig

Vajdaságba is megérkezett az árhullám. Az előrejelzések szerint a Duna 13-a és 14-e között tetőzik Bezdánnál 745 centiméteren. Az 1956-os nagy dunai árvízkor a legmagasabb vízállás 776 centiméter volt, így az idei lesz az eddig mért második legmagasabb vízállás. Akkor a Duna Gombosnál 817, Újvidéknél 778 centiméternél tetőzött. Bezdánnál a Duna tegnap reggel 734 centimétert ért el, az árterekben fekvő üdülőházak pedig víz alatt voltak. A szakemberek felkészültek az árhullám fogadására, homokzsákokat készítettek elő a gátak erősítésére, valamint megerősítették az 1856-ban felépült kamarazsilip vaskapuját, mivel ekkora terhelésnek – mint, amekkora várható – még nem volt kitéve. Amennyiben átszakadna, Bezdán és Zombor is veszélybe kerülhetne.

Árvízvédelmi készültség Újvidéknél (Fotó: Ótos András)

Árvízvédelmi készültség Újvidéknél (Fotó: Ótos András)

A bezdáni árvízvédelmi munkálatokat kedden megtekintette Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár is. Pajtić bejelentette, hogy a tartományi kormány összesen 18 millió dinárt különít el árvízvédelemre, valamint az árvíz okozta károk szanálására, kiváltképp a legveszélyeztetettebb Belcsény községben. A tartományi kormány tegnapi ülésén döntött az említett összeg kiutalásáról: a Vajdaság Vizei Közvállalaton keresztül 15 millió dinárt szánnak az árvízvédelemre Vajdaság veszélyeztetett területén, Belcsény községnek egymillió, Inđijának pedig 500 ezer dinár hagyott jóvá a kormány.

Mirko Adžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két és fél hónapban a környéken több helyreállítási munkálatokat is elvégeztek, így egyetlen gyenge pont sincs a védgátakon. Nemanja Delić, Zombor polgármestere hozzátette, hogy a város rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskara szorosan együttműködik a magyarországi szakemberekkel, és folyamatosan figyelemmel kísérik az árhullám alakulását.

A Vajdaság Vizei Közvállalat közleményében nyugalomra inti a lakosságot. Mint megjegyzik, az áradás a Dunán csak az ártereken épült hétvégi házakat önti majd el, lakott területeket nem veszélyeztet. A vajdasági közvállalat értesítése szerint a Duna, a Tisza és a Béga-csatorna mentén összesen 390 kilométer hosszú szakaszon léptettek életbe árvízvédelmi intézkedéseket, ebből 194 kilométert tesz ki a Duna országhatártól Begecsig terjedő szakasza. A Duna teljes szerbiai szakasza 450 kilométer. A Vajdaság Vizei Közvállalat valamennyi szolgálatát készültségbe helyezték.

Đorđe Babić, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának munkatársa szerint egyedül a Belcsény (Beočin) községbeli Bánostor, Szuszek és Cserőg települést fenyegeti veszély.

– Csapataink mindent előkészítettek az esetleges kitelepítéshez. Az ott lakók vagyonának kimentése már megtörtént – mondta Babić.

Bogdan Cvejić, Belcsény községi elnöke elmondta, hogy összeírták azokat, akiket esetleg ki kell telepíteni.

– Az elkövetkező 3-4 napban előreláthatóan 150-200 háztartás kerül veszélybe. A regionális utakat valószínűleg le kell majd zárni. A polgárok legtöbbje már elköltözött erre a néhány napra rokonokhoz, ismerősökhöz – mondta a község elnöke. Szavai szerint az ártereken található üdülőfalvakban kikapcsolták az áramot, a katasztrófavédelmi osztály mentőcsapatait pedig kivezényelték az apatini, belcsényi és zalánkeméni (Stari Slankamen) veszélyeztetett területekre. Mint megjegyezte, csapataik a közvállalt szakembereivel és az adott önkormányzat embereivel mindent megtesznek, hogy megvédjék a településeket az árvíztől.

Nikola Krivokuća, Hódság község elnöke elmondta, Gomboson és Karavukován a legveszélyeztetettebb települések még biztonságban vannak.

– A víz elárasztotta a gombosi üdülőtelepet, de az itt élők nem kívánták elhagyni a házukat. Hódság község be tud fogadni mindenkit, megszerveztük a lakóhelyüket elhagyók ellátását. A vízszint emelkedése miatt még változhat a kiköltözők száma – mondta Krivokuća.

A Szerbiai Védelmi Minisztérium közleménye szerint az országnak egyelőre nem kell külföldi segítség az árvíz leküzdésében, ugyanakkor köszönetet mondtak Hende Csaba magyar védelmi miniszternek, aki az árvízvédelmi munkálatokra 1000 honvéd segítségét kínálta fel. Petar Bošković, a védelmi minisztérium sajtófelelőse beszámolt arról, hogy a köszöneten túl a magyar honvédséget biztosították, hogy amennyiben szükség lesz rá, haladéktalanul igénybe veszik a a magyarországi segítséget.

Az előrejelzések szerint a Duna holnap Bezdánnál 745 centiméteren, Apatinnál pedig 805 centiméteren tetőzik. Gombosnál a folyó június 15-én 790 centiméteren, Palánkánál 715 centiméteren, Újvidéknél pedig 642 centiméteren tetőzik majd.