2024. március 28., csütörtök

Nem lehet munka nélkül megúszni az életet

Kövér: Sok-sok ember munkája szükséges, hogy az ország működjön

Magyarország és a nemzet jövője azon múlik, hogy lesznek-e emberei, akik magas szinten művelik a szakmájukat, a maguk területén, hivatásában megbízhatóak, hozzáértőek, gondosak és készségesek tudnak lenni – emelte ki az Országgyűlés elnöke azon a tegnapi ünnepségen, amelyet a szakma kiváló tanulója versenyen és az országos szakmai tanulmányi versenyen kiemelkedően szereplő tanulók és felkészítő tanáraik részére rendeztek Budapesten.

Kövér László kifejtette: ha meg akarják változtatni a mostani nehéz helyzetet, ha azt akarják, hogy mindenkinek jusson kenyérkereset, meg kell ismertetniük a fiatalokat a szakmák kínálta biztos megélhetés lehetőségével. A most díjazott fiatalok már tudják, hogy nem lehet, nem is kell és nem szabad, és legfőképpen nem is érdemes munka nélkül megúszni az életet – fejtette ki, hozzátéve: érdemes komoly célt kitűzni, körültekintően megtervezni a hozzávezető utat, és keményen dolgozni érte.

Életünk legtöbb idejét munkával töltjük. Nagyon nem mindegy, hogy szeretjük-e ezt a munkát, amit csinálunk, értünk-e hozzá, és ezért sikeresek vagyunk-e benne. Sok-sok ember munkája szükséges, hogy az ország működjön – emelte ki Kövér László. Mint mondta, a kornak, amelyben élünk, nem csak eszmékre és tudásra van szüksége, hanem példaképekre és jó mesterekre, akik nem csak szakmai hozzáértéssel, hanem emberségük példájával is tudnak hatni. Olyan mesterekre, akik megtanítják a rájuk bízottakat jól és szépen dolgozni, s megtanítják arra is, hogy a megbízhatóság úgy az életben, mint az üzleti világban a legkifizetődőbb stratégia.

Az Országgyűlés elnöke szerint a mostani verseny, a résztvevők nagy száma és a színvonal magas szintje is azt jelzi: Magyarország most visszatalál egy útra, amin mindig is járt. Joggal remélhetjük, hogy napról napra egyre nagyobb becsülete lesz a szakmáknak, a kétkezi munkának.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy a díjátadás a diákok, pedagógusok és szülők ünnepe. Ezek a fiatalok, olyan teljesítményre voltak képesek, ami a közös jövő záloga – emelte ki, hozzátéve: aki szakmájában kiemelkedő teljesítményre képes, a közösség jólétéhez járul hozzá.