2024. április 19., péntek

Tizenötmillió gyermek dolgozik cselédsorban világszerte

Több mint 15 millió, 5 és 17 év közötti gyermek dolgozik világszerte háztartási alkalmazottként magánszemélyeknél – közölte a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Genfben, a gyermekmunka elleni világnaphoz (június 12.) időzített jelentésében.

Az ENSZ szakosított szervezetéhez (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, ILO) tartozó hivatal jelentése szerint ezek a gyermekek rendkívül sérülékenyek, mert fizikai és lelki sérüléseknek, valamint esetenként nemi erőszaknak vannak kitéve.

Constance Thomas, a hivatal gyermekmunka elleni programjának igazgatója szerint ezek a gyermekek „rengeteget dolgoznak, nincs személyi szabadságuk, és leggyakrabban nincsenek bejelentve". Takarítanak, főznek, mosnak, vasalnak, és gyakran megalázzák őket.

A cselédként dolgoztatott gyermekek 73 százaléka lány.

Az igazgatónő szerint háztartási alkalmazott gyermekekkel a világ minden részében lehet találkozni, de egyes afrikai országokban, mint például Burkina Faso, Elefántcsontpart, Ghána és Mali, különösen gyakori.

Szót emelt a gyermekmunka ellen Ferenc pápa is. Vatikáni audienciáján a katolikus egyházfő rabszolgaságnak nevezte a gyermekek háztartási dolgoztatását, és különösen aggasztónak mondta, hogy a jelenség szegényebb országokban növekvő tendenciát mutat.

„A világon minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy játsszon, tanuljon, imádkozzon, családban és harmonikus, szeretetteljes környezetben nevelkedjék... A felhőtlen gyermekkor teszi lehetővé a gyermekeknek, hogy bizalommal nézzenek a jövőbe" – fogalmazott a pápa több tízezer ember előtt.