2024. április 25., csütörtök

Lemondták a két Korea között szerdára tervezett magas szintű tárgyalásokat

Lemondták a két Korea között szerdai kezdettel tervezett kétnapos magas szintű tárgyalásokat, miután a feleknek nem sikerült megállapodniuk abban, hogy milyen rangú vezető álljon a szöuli delegáció élén – jelentette be kedden a dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője.

Ez lett volna az első kormányszintű tárgyalás 2007 óta a két ország között. A szóvivő nem tért ki arra, hogy a tárgyalást végleg törölték, vagy csak elhalasztották.

Phenjan állítólag azt kifogásolta, hogy a dél-koreai delegációt egy miniszterhelyettes vezette volna, nem pedig a Korea-közi kapcsolatokért felelős országegyesítési miniszter, Ju Kil Dzse. Szöul a tárgyalásokat bejelentve hétfőn még azt közölte, hogy a küldöttséget a miniszter fogja vezetni. Nem volt egyetértés a napirendi kérdésekben sem.

A két Korea között utoljára 2011-ben voltak hivatalos tárgyalások azt megelőzően, hogy a múlt héten Phenjan váratlanul hivatalos, miniszteri szintű találkozóra tett ajánlatot Dél-Koreának a megromlott viszony rendezése érdekében. Az Észak korábban heteken át háborúval és atomcsapással fenyegetőzött egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt, de nem sikerült diplomáciai vagy gazdasági engedményeket kicsikarni.