2024. április 24., szerda

Mégis lesz nyugdíjemelés októberben

A szerb kormány ígérete szerint a fizetések és a nyugdíjak 2014-ben a gazdasági növekedéssel arányosan fognak nőni

Néhány napos vitatkozás után kedden dűlőre jutott a szerb kormány a fizetések és a nyugdíjak sorsával kapcsolatban, így a tervek szerint októberben az átlagbér 250 dinárral, az átlagnyugdíj pedig 125 dinárral lesz magasabb. Ivica Dačić kormányfő, Aleksandar Vučić első kormányalelnök és Mlađan Dinkić gazdasági miniszter egyetértésre jutott, hogy a gazdasági válság intézkedéseként a béreket, illetve a nyugdíjakat nem csökkentik le, és be sem fagyasztják, hanem 0,5 százalékkal megemelik őket. Hozzáteszik, hogy 2014-ben ennek az értéknek a növekedése a gazdasági növekedéssel lesz arányos.

A kormányfői ülésen még döntést hoztak az adminisztráció és a közvállaltok racionalizációjának akciótervéről, valamint az általános reform elvi részeiről, amelyeket az év végéig hajtanának végre. A gazdasági intézkedések részleteit június 16-án, vasárnap egyeztetik egymással a szerb kormány vezető személyei. Az ülés után a részvevők nem tartottak sajtótájékoztatót.

A sajtóinformációk szerint az ülésen megegyeztek az építészeti tervekről szóló törvény és a munkáról szóló törvény módosításának a szükségességéről, a változtatással nagyobb rugalmasságot biztosítanának a munkaerőpiacnak, és egyszerűsítenék az építészeti engedélyek kiadását. Ugyanakkor szóba került a 4G mobilhálózat bevezetése is, amelynek köszönhetően az állami költségvetés 125-130 millió euróval növekedhetne. A gazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a munkatörvénykönyv és az építészeti tervekről szóló törvény módosításával megoldanák a bürokrácia okozta problémákat, könnyebbé válhatna az üzletelés, az engedélyek kiadása, valamint a munkáltatóknak kevesebb gondjuk lenne egy új munkaerő felvételével és a felmondásokkal is. Szavai szerint ezekkel a módosításokkal akár évi 40 milliárd dinárt is megtakaríthatna az állam.

A zárt ajtók mögötti ülésről egyedül Mlađan Dinkić gazdasági miniszter beszélt egy gyármegnyitón Čačakon. Kiemelte, hogy a kormánykoalícióban teljes az egyetértés a takarékossági intézkedésekkel kapcsolatban.

– Még csak az állami költségvetés egyes kiadásainak csökkentéséről kell tárgyalnunk – mondta a gazdasági miniszter.

Bejelentése szerint a kormány képviselői a jövő héten tárgyalnak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel a takarékossági intézkedésekről. Szavai szerint teljes társadalmi konszenzust kell elérni az intézkedésekkel kapcsolatban, majd hozzátette, hogy takarékosság fő célpontja a bürokrácia és a közszféra.

– Meg kell erősítenünk a privát szektort, amelynek többet nem lehet terhére a közszféra! Nincs túl nagy mozgási lehetőségünk, ezért mindent meg kell tennünk a bürokrácia és a közkiadások csökkentése érdekében – mondta Dinkić.

Végezetül megjegyezte, hogy jelenleg elegendők a takarékossági intézkedések, ahhoz azonban, hogy a polgárok életminősége valamennyire megnőjön, legalább 2-3 százalékos gazdasági növekedésre van szüksége Szerbiának.