2024. április 19., péntek

Újabb letartóztatások Azotara-ügyben

A rendőrség kedden reggel újabb tíz személyt vett őrizetbe a kedvezményes műtrágyával való visszaélés miatt

A gyanú szerint a bekísért személyek a pancsovai Azotara vállalatból származó 17 ezer tonna kedvezményes árú műtrágya törvényellenes megvásárlása révén feltehetőleg 141 millió dinárral rövidítették meg az állami költségvetést.  

Ezúttal tehát azoknak a magánvállalatoknak a tulajdonosaira és felelős személyeire csapott le a rendőrség, melyek kedvezményes áron vásárolták meg a műtrágyát annak ellenére, hogy a kormányrendelet értelmében erre nem voltak jogosultak. Az előállított személyeket azzal is gyanúsítják, hogy eltulajdonítottak négy tonna nem kedvezményes árú műtrágyát, s ezzel a pancsovai Azotara vállalatnak 203 millió dináros kárt okoztak.

A kedden letartóztatottak között van Anita Matić, az Infoservis számítógépes adatfeldolgozó cég tulajdonosa, Radoslav Stojanović, az újvidéki Blistal mezőgazdasági-kereskedelmi cég tulajdonosa, Goran Čolaković, a zentai Mašinoremont gépjármű-karbantartó üzem tulajdonosa, Predrag Vujačić, a verbászi Orea húsipari nagykereskedelmi vállalat hivatalos képviselője és Sreta Miletić, a csúrogi Makota gabona-és dohánykereskedelemmel foglalkozó cég tulajdonosa is.

Az Azotara volt vezetőit, Radosav Vujačićot, Mihailo Grujićot és Vlado Krkovićot azzal vádolják, hogy mintegy 17 ezer tonna műtrágyát „juttattak” a visszaélések révén az említett cégek raktáraiba. A rendőrség adatai szerint az Infoservis és a Blistal 3 000 tonna műtrágyát vásárolt, az államot így 38 millió dináros kár érte, ennyit tesz ki ugyanis a műtrágya kedvezményes és piaci ára közötti különbség. Más kérdés, hogy mindemellett az Azotarát is kijátszották: a szükséges 30 millió dinárt ugyanis sohasem fizették ki az átvett műtrágyáért. Az információk szerint a zentai Mašinoremont hasonló eljárással három és fél ezer tonnányi olcsó műtrágyához jutott, a papírok szerint cserébe építési munkálatokat végzett az Azotara részére. Ezeket is beszámítva még mindig megállapítható, hogy az állam 35 millió dinárt, a műtrágyagyár pedig 50 milliót veszítette az „üzleten”.

További cégeknek, a Spinelnek, Podunavljének, Dis progresnek és az Oreának 3 700 tonna műtrágya jutott, 25 millió dinárt tesz ki az állam vesztesége. A Makotának több mint háromezer tonna műtrágyát szállítottak ki, a cég nem fizetett, az Azotarát így 205 millió dinárral rövidítették meg.

A szervezett bűnözés feltárásával megbízott ügyészség a délutáni órákban kezdte meg a bekísért személyek meghallgatását. Az ügyészségen közölték, hogy a korábban letartóztatottak ellen tett bűnvádi feljelentéseket is kibővítették a nyomozás folyamán szerzett új információk alapján.

Az Azotara-ügyben tavaly novemberben letartóztatták Saša Dragin volt mezőgazdasági minisztert és nyolc másik személyt, decemberben újabb nyolc személyt, majd ez év januárjában még két személyt. A gyanúsítottak kedvezményes árú műtrágya törvényellenes eladásával feltehetőleg nagyjából 220 millió dinárral rövidítették meg az állami költségvetést, az Azotarának pedig közel 470 millió dináros kárt okoztak. Az eladott műtrágyáért járó pénz legnagyobb része soha nem érkezett meg a vállalat számlájára. 2013 márciusában még 12 személyt tartóztattak le, nagyrészt vajdasági vállalatok igazgatóit, tulajdonosait, akiket szintén hivatali visszaélésekkel vádoltak.