2024. április 24., szerda

A rentabilitás és racionalitás mint elsődleges szempontok

A Belcsény–Pétervárad vasútvonal rekonstrukciójának előkészületei

Szándéknyilatkozatot írtak alá kedden a Tartományi Képviselőházban Újvidéken, Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, Bogdan Cvejić, Belcsény (Beočin) község polgármestere és az érintett magáncégek képviselői, a Belcsény–Pétervárad vasútvonal felújításával kapcsolatosan.

A tartományi gazdasági titkár elmondta, hogy az említett vonal újbóli üzembe helyezése több szempontból is fontos mozzanat; elsősorban arra hivatkozott, hogy a rekonstrukcióval visszaszorítanák a teherautó-forgalmat a közutakon, ami olcsóbbá és biztonságosabbá tenné mind a közúti forgalmat, mind az áruszállítást. Másodsorban pedig, a felújítási folyamatok kezdeményezése egy teljesen új modell szerint menne végbe, melyben vállvetve vennének részt állami és privát befektetők. Ez a módszer – amely Európában már rég alkalmazott megoldás – a régióban az első ilyen kezdeményezés.

A 17,2 kilométeres vasútvonal több más fontos vonalon is áthalad, legfontosabb a tízes korridor, amely összeköti az összes fontosabb európai korridorral.

A projektumban több magáncég is nevét adta a rekonstrukcióhoz, ilyen például a francia Lafarge cég, a rakovaci „Alas”, „Transnafta AD” és a „Karin Komerc”.

Milan Vučinić, a közlekedési és logisztikai klaszter koordinátora felszólalásában megerősítette Vasin szavait, amikor arról beszélt, hogy a felújítási munkálatok mennyire fontosak, hiszen az elvégzett előrejelzések szerint a vasútvonalon beinduló tehervonat-forgalom rentábilis az összes befektetőnek, a tartománynak és a Szerbiai Vasutaknak is, akik szintén részt vesznek a projektumban. Említette, hogy némi probléma adódott a felújításra szánt összeg meghatározásánál, mert nehéz volt egy olyan számjegyet meghatározni, amely a legoptimálisabb minden résztvevő számára.

A legutolsó összeg, amit a rekonstrukcióba terveztek befektetni 6,5 millió euró volt.

A sajtótájékoztató végén az összes jelen lévő érintett aláírta a szándéknyilatkozatot, kivéve a Lafarge cég képviselőjét, aki nem tudott részt venni az eseményen. A tartományi gazdasági titkár szavai szerint, holnap az ő hivatalos aláírása is a nyilatkozat része lesz.