2024. április 25., csütörtök

Újabb területekre hirdettek veszélyhelyzetet Magyarországon

Tizenkét – Budapesttől délre fekvő – Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfőn délben. Pest megyében a szigetszentmiklósi, ráckevei és az érdi, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, kalocsai és a bajai, Tolna megyében a paksi, tolnai és a szekszárdi, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére vonatkozik a veszélyhelyzet. A kormányrendelet 15 napig hatályos.

Lassú apadás Budapesten (MTI Fotó: Földi Imre)

Lassú apadás Budapesten (MTI Fotó: Földi Imre)

A Bács-Kiskun megyei tassi zsilip, a Tolna megyei Báta, a Fejér megyei Kisapostag, továbbá Baja és a dunaföldvári híd környéke számít a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé. Itt ugyancsak magasabb lesz a vízállás az eddig mért legnagyobb szintnél. Bajánál csütörtökön tetőzik a Duna.

Budapesten délelőtt 887 centiméter volt a folyó vízszintje, ez 4 centivel alacsonyabb a tetőzéskor mért rekordértéknél. A városban katasztrófahelyzet sehol nincs, a két nap óta a legérzékenyebb területnek számító Margit híd és Batthyány tér környékén sincs probléma.

A fővárostól északra mindenütt apad a folyó. Nagybajcsnál 10 órakor 759 centit mértek, ami fél méterrel alacsonyabb az éjfélkor mért vízszintnél, és több mint egy méterrel kisebb, mint a néhány nappal ezelőtti 875 centis rekord. Komáromnál 791 centiméter a vízállás, amely több mint fél méterrel alacsonyabb a rekordnál. Esztergomban 10 órakor 789 centit mutatott a vízmérce, ez 24 centivel marad el a vasárnap hajnali csúcstól.

Jelenleg 807 kilométernyi töltésen érvényes az árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191 kilométeren rendkívüli védekezés van. Országosan több mint 185 kilométernyi közúton rendeltek el forgalomkorlátozást, ez 82 útszakaszra vonatkozik.