2024. április 25., csütörtök

Hazai, minőségi élelmiszert vásároljunk

A piacokról tanácskoztak Szabadkán

Egész Európában felkavaró téma, hogy a nagy multinacionális vállalatok nem minőségi zöldségféléket árusítanak. Itt kerül előtérbe az, hogy a vásárlóknak is oda kellene figyelniük, milyen élelmiszert vásárolnak. Nem mindig az a jó, ami külföldről származik, több figyelmet kellene fordítani arra, hogy a világon mindenhol elismerés övezi a mi termékeinket, mi viszont nem becsüljük meg azokat – emelte ki Osztrogonác Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja a napokban Szabadkán megrendezett események kapcsán.

Ezekben a napokban az élelmiszer, az egészes élelmiszer és a házi termékek kerültek előtérbe Szabadkán. Szerdán a 7. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt nyitották meg, ahol szintén jelentős hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és az élelmiszerek előállítása, valamint azok eladása, pénteken pedig első alkalommal szervezték meg Szabadkán a Szerbiai Piacok Napját, amit összekötöttek a 3. Hagyományok ízei elnevezésű kiállítással, amelyen házi élelmiszereket, bort és a pálinkát tekinthettek meg az érdeklődők.

A Szerbiai Piacok Napja keretében a Szerbiai Piacok Egyesületének szervezésében tanácskozásra is sor került, ahol mintegy harminc város piac közvállalatának képviselői jelentek meg.

– Az idén első alkalommal Szabadka adott otthon a Szerbiai Piacok Napjának, több okból. A rendezvénnyel arra szeretnénk rámutatni, illetve felhívni a kereskedelmi, a gazdasági, valamint az építésügyi és az idegenforgalmi minisztérium figyelmét, hogy mivel több 100 ezer ember foglalkozik piaci tevékenységgel, az ország gazdaságában nagy jelentőséggel bír ez a tevékenység. Ezen a területen mindenképpen rendet kellene most már tenni, a végső célunk egy, a piacokról szóló törvényt kidolgozni, hogy visszaszoríthassuk a szürkegazdaságot – emelte ki Zoran Marković, a szabadkai Tržnica Rt. igazgatója. – A Szerbiai Piacok Egyesületének igazgatóbizottsága kész javaslatokkal állt elő a jelenleg érvényben levő kommunális tevékenységekről szóló törvény kapcsán, mert egy teljesen új, a piacokról szóló törvény kidolgozása nagyon sok időt vesz igénybe, de a hatályban levő törvények kapcsán meghozott rendelkezések alapján mi már meghatározott keretek között végezhetnénk a munkánkat. Például a mi esetünkben a hatáskörünkbe nagyon sokfajta piac tartozik: állatpiac, járműpiac, élelmiszerpiac, árupiac, ám most már törvényes keretbe kell foglalni ezeket a piacokat, hosszú távon ugyanis így tovább már nem lehet dolgozni – mondta. Megtudtuk, várhatóan az év végén kerülhet leghamarabb a parlament elé az új törvény.

Hozzátette, csak Szabadkán a Tržnica keretében 1600 pult közül 1500 működik, ugyanakkor a Szabadkai Piacok Közvállalat is további megközelítőleg ezer asztalt működtet, emellett a piacokon további kisiparos boltok vagy butikok is foglalkoznak piaci tevékenységgel – ebből láthatjuk, hogy csak a város területén megközelítőleg 10 ezer ember él ebből a tevékenységből.

Az Ízek hagyományai rendezvényt Blaško Stantić szabadkai alpolgármester nyitotta meg a városháza díszbejárata előtti téren.

– Ezen a rendezvényen előtérbe kerülnek a házi termékek, az ökotermékek, a kisipari tevékenységek és a kézimunkák. Egyrészt amellett, hogy a termelők bemutatkozhatnak, a Szerbiai Piacok Napjai keretében más piacok felé is nyithatnak – mutatott rá az alpolgármester.

A Hagyományok ízei kiállítást vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők.