2024. április 20., szombat

Serena Williamsé a Roland Garros trófeája

Két szettben győzte le a másodikként rangsorolt orosz Marija Sarapovát

Az első helyen kiemelt amerikai Serena Williams nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyes küzdelmeit, mivel a szombati fináléban, két szettben, 6:4, 6:4-re legyőzte a másodikként rangsorolt orosz Marija Sarapovát.

A világelső Williams végig uralta a mérkőzést, amelyet egy 51 és egy 55 perces játszmát követően nyert meg. A 31 éves tengerentúli játékos karrierje 16. egyéni Grand Slam-diadalát aratta, így két sikerre megközelítette az örökranglistán holtversenyben második helyen álló Chris Evertet és Martina Navratilovát, akik 18 GS-tornát nyertek. A rangsort a német Steffi Graf vezeti 22 győzelemmel.

Williams tizenegy év után diadalmaskodott újra a francia fővárosban, 2002-ben testvérét, Venust legyőzve hódította el a trófeát.

Az első játszmát a pályafutása második Roland Garros-döntőjében szereplő Sarapova kezdte jobban, ugyanis miután 0:40-ről hozta saját adogatását, rögtön elvette a világelső szerváját. Ez azonban nem zavarta meg a szintén második párizsi fináléját játszó Williamset, ugyanis sorozatban négy játékot nyert. A gyengélkedő Sarapova egy jó adogatójátékkal és brékkel kiegyenlített, azonban ezt követően a mérkőzés során már harmadszor elvesztette a szerváját, így az amerikai végül saját adogatását hozva 51 perc után lezárta az első szettet.

A második játszmát Sarapova kezdhette, kínkeservesen ugyan - három bréklabdát is hárítva - hozta az adogatását. A folytatásban Williams könnyedén nyerte meg adogató játékát, majd egy újabb maratoni játék után elvette riválisáét és sajátját megőrizve tartotta az előnyt. Ezt követően fej fej mellett haladtak a játékosok, Williamsnek nem remegett meg a keze az adogatásainál, így 5:3-nál Sarapova a mérkőzésben maradásért szervált és hozta is azt. Ezt követően Williams már a bajnoki címért adogathatott és rendkívül magabiztosan diadalmaskodott.

Ez volt a két játékos 16. egymás elleni összecsapása, Sarapova ezek közül mindössze kettőt nyert meg, 2004 óta nem tudott felülkerekedni riválisán.