2024. április 20., szombat

A kormánykoalíció megállapodott, de miről?

A péntek esti tárgyalásról annyi szivárgott ki, hogy a legszegényebbeket megkímélik

A gazdasági tevékenységek növeléséről és a költségvetés kiadási oldalának csökkentésében állapodtak meg péntek esti találkozójukon a szerbiai kormánykoalíció képviselői, illetve, hogy a legszegényebbeket nem érintik majd a megszorítások. Nagyjából ennyi derül ki az ülés után kiadott közleményből, ugyanis a kormánytagok nem nyilatkoztak senkinek.

A közleményből azt tudni, hogy számos lépésben megállapodtak, amelyek célja a válság visszaszorítása és a szerb gazdaság talpra állítása, azzal, hogy a gazdasági intézkedéscsomag konkrét lépéseiről a jövő héten születik megállapodás. Még annyit tudni, hogy a kormány eltökélt abban, hogy megőrzi a pénzügyi rendszer stabilitását és tevékenységét a gazdaság élénkítésére és az életszínvonal növelésére fordítja.

Mint kihangsúlyozzák, a kormány célja a költségvetési hiány csökkentése, de ezt a terhet nem viselhetik a legszegényebbek.

„A kormány és miniszterei jelentős takarékoskodást terveznek a közszférában, ennek keretében pedig bele kell kezdeni az államigazgatás és a közvállalatok lényegi reformjába, illetve be kell fejezni a társadalmi vállalatok átalakítási folyamatát” áll a közleményben.

A találkozóra a Dedinjén lévő Bokeljka villában került sor, nem hivatalos értesülések szerint ezen Ivica Dačić kormányfő, Aleksandar Vučić első kormányalelnök, Mlađan Dinkić pénzügyminiszter és Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vett részt.

Ezt megelőzően Dačić és Vučić négyszemközt tárgyaltak.