2024. március 28., csütörtök

A VMSZ a saját útját járja Szabadkán

Pásztor István: Továbbra is a párt hitelessége, megbízhatósága és szavahihetősége a legfontosabb

Május 21-én volt egy éve, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, választási csalások gyanújával, emelte ki pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. Hozzátette, a párt egy éve mutatott rá, hogy a választások első és második körében egyesek visszaéltek a polgárokkal, kihasználták azok szegénységét, és szavazatokat vásároltak.

– Megengedhetetlen, hogy egy év múlva sem kaptunk információt arról, hogy mi történt, de annyira sem méltattak bennünket, hogy azt mondják: Bocsánat, de tévedtek – mondta Pásztor, aki szerint ilyen értékek mentén nem maradhat fent egy társadalom.

Mint megjegyezte, ritkán beszél a VMSZ-ről, hiszen általában a problémákról esik szó, de azt szeretné, ha az emberek a VMSZ-ről beszélnének, akkor a megbízhatóság és az önállóság jutna eszükbe.

– Az utóbbi 15-16 évben azon dolgoztunk, hogy megbízható és önálló partnerként ismerjenek meg bennünket az emberek. Abból a szemszögből megbízhatónak, hogy álljuk a szavunkat, és önállónak, mert meggyőződéseink és érdekeink mentén határozzuk meg prioritásainkat. És attól függetlenül is kitartunk emellett, hogy ez tetszik-e valakinek, vagy sem. 2010-ben is kitartottunk elveink mellett, és meg is fizettették velünk ennek az árát azok, akik Vajdaság érdekeinek fő szószólóiként tetszelegnek ma - mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke ugyanakkor visszautasította a Szabadkán terjedő híreszteléseket, miszerint a VMSZ megosztott, hogy a pártban széthúzás, egyet nem értés és hatalmi harcok uralkodnának.

– Tragikomédia azt állítani, hogy a Demokrata Párt miatt szakadna szét a VMSZ. Továbbá komolytalan azt mondani, hogy Szabadkán azért áll minden, mert a VMSZ vezetőségéből egyeseket zsarolna valaki. Senki sincs a pártunkban, akihez bárminemű botrány is fűződne – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Mint megjegyezte, az elmúlt hetekben a VMSZ mindennapjait feszültség és többórás viták jellemezték.

– Tény, hogy ezek a viták nem voltak mentesek az érzelmektől, a keresetlen szavaktól és a türelmetlenségtől. Mindezt nem lehet elrejteni, de ugyanakkor ez nem gyengeség és nem is szégyen – érvelt Pásztor.

A pártelnök szerint többen is elmondták, mennyire unalmas számukra, hogy a VMSZ politikusai a városi képviselő-testület ülésein elmondják, hogy nem értenek ugyan egyet egy-egy javaslattal, de a koalíciós érdekek miatt rászavaznak. Ennek a helyzetnek kívánnak véget vetni, ezért a jövőben a párt kizárólag saját programjának megvalósítását tartja szem előtt, és ahhoz keres partnereket.

- Ez a feszültség már a hátunk mögött van. Arra az álláspontra jutottunk, hogy továbbra is a párt hitelessége, megbízhatósága és a szavahihetősége a legfontosabb. Nem a képviselő-testületi többséghez keresünk partnereket, hanem elképzeléseinkhez, és az sem érdekel bennünket, hogy a szövetségeseket a hatalmi vagy az ellenzéki oldalon találjuk meg – fogalmazott.

Hozzátette, végső ideje, hogy Szabadkát kihúzzák abból a tespedtségből, amelyben hosszú ideje van, ezért mindannyian bekapcsolódnak ebbe a munkába: azok is, akik szabadkai szinten politizálnak, de azok is, akik Újvidéken vagy Belgrádban. Mindannyiuk közös feladata partnereket találni, hogy a városban a helyzet megváltozzon. Az pedig, hogy ezt hatalmi vagy ellenzéki helyzetből teszik, másodrangú kérdés, tette hozzá a VMSZ elnöke.

Újságírói kérdésre, hogy ezek szerint a jövőben a VMSZ szabadkai képviselői nem a koalíciós megállapodás szerint szavaznak, hanem elsősorban a párt értékrendje szerint, a pártelnök igenlően válaszolt. Hozzátette, hogy a VMSZ-t nem a hatalmon maradás, hanem a polgárok gyakorlati problémáinak megoldása érdekli.