2024. március 29., péntek

Megmenthető a Zöld szökőkút

A Zsolnay kerámiából készült szabadkai szökőkút állapotát és felújítási lehetőségeit magyarországi restaurátorok véleményezik majd

Mint lapunk beszámolt róla, a szabadkai Zöld szökőkút felújítási munkálatai kapcsán két terv van asztalon, amelyeket megvitatnak a városi illetékes szervek. Így feltehetően a Zsolnay kerámiából készült szökőkutat márvány vagy pedig egy süllyesztett szökőkút váltja majd fel, mert magyarázatuk szerint a Zsolnay kerámia cseréje nagyon sokba kerül, ugyanakkor drága lenne annak védelme. Ennek tudatában a Mosolyogj Szabadkára! civil szervezet magyarországi Zsolnay kerámia szakértőket hívott Szabadkára, hogy véleményezzék a Zöld szökőkút jelenlegi állapotát, illetve felújítási lehetőségeit.

Így a napokban Szabadkán járt Pájer Károly restaurátor, akinek nevéhez fűződik többek között a kecskeméti Cifrapalota Zsolnay kerámia falburkolatának restaurálása, illetve a budapesti Gresham palota Zsolnay kerámia burkolatának restaurálása, valamint Czifrák László restaurátor, aki többek között a Zsolnay kacsás dísz-szökőkút restaurálását, valamint a Szent Gellért férfitermálfürdő Zsolnay kerámia díszítményeinek restaurálását végezte.

Pájer Károlytól megtudtuk, hogy azok alapján, amit láttak, véleménye szerint a Zöld-szökőkút megmenthető, bizonyos csorbult részeit ugyan ki kell cserélni, ám alapjában véve restaurálható, javíthatók a részei. Kiemelte, az alapvető gond a Zöld szökőkúttal nem abban van, hogy a Zsolnay kerámia különleges téli védelmet igényel. Mint mondta, az jól bírja a téli időjárási feltételeket, egyedül a gondozásra kell odafigyelni, a lapok tisztántartását meghatározott módon kell végezni. A szabadkai szökőkút esetében nagyobb gondként ítélte meg a szökőkút alatti vízvezetékek hibáját. Szerinte a folyamatos nedvesedés alul nagyobb kárt okozott a szökőkútban, mint az időjárási viszonyok.

Ígéretük szerint a szakemberek tíz napon belül megfogalmazzák szakvéleményüket, és eljuttatják majd a városi illetékes szervekhez.